26 / 04 / 2024

Karadeniz’de petrol arayışı sürüyor!

Karadeniz’de petrol arayışı sürüyor!

Shell ve Türkiye Petrolleri, petrol ve gaz aramak üzere Karadeniz’de 2 bin metre derinlikte kuyu açacak. Karadeniz’in batısında sondaj yapacak olan gemi İstanbul’dan yola çıktı.



SHELL ve Türkiye Petrolleri (TP), Batı Karadeniz’de petrol ve gaz arayacak. Yakında sondaj çalışmaları başlayacak olan proje için Noble Globetrotter II (Asil Gezgin) sondaj gemisi dün İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaptı. Geminin Boğaz’dan geçişini izleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bütün bu denemeleri ısrarla devam ettireceğiz” diye konuştu. Yıldız, 2014 yılında 28 yerli ve 17 yabancı olmak üzere 45 petrol şirketinin, Türkiye’de toplam 226 adet arama ruhsatında petrol aradığını söyledi. Yıldız, 2014’te açılan toplam 188 kuyuda, 375 bin metrelik sondaj gerçekleştiğini kaydederek, “Açılan arama kuyularının 60 adedi petrollü, 2 adedi gazlı bitirildi. Kuyulardaki keşif isabet oranı ise yüzde 32” dedi.


YERLİ GEMİ GELİYOR


Yıldız, 2014’te gerçekleşen petrol ve doğalgaz üretimi ile Türkiye’nin yıllık ithalat faturasına 1.9 milyar dolarlık katkı sağlandığını söyledi. Yıldız, Türk sismografik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın yalnızca fonksiyon açısından değil prestij açısından da son derece önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Satın aldığımızdan bu yana boş kalmaksızın bütün sismikleri ortaya çıkardı. Şu anda MTA’nın ihale ettiği ve hemen hemen tamamının yerli olarak üretileceği Tuzla’da bir sismik arama gemimiz daha inşa ediliyor. En fazla martta denize inecek ve eylül-ekim aylarında da tamamen denizlere açılıp görevini ifa edecek. Petrol bulursak, yine yerli kabiliyetlerimizi kullanarak sondaj platformu gerçekleştireceğiz.”


Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Şişman ise “Dışarıya taahhütlerimiz var.  Taahhütlerden vazgeçemeyiz. TP olarak içeride tasarruf etmemiz gerektiği kanaatine vardık. Çünkü petrol geriledi, doğal olarak gelirlerimiz de yarıya inecek” dedi. Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Türkiye, petrol ve doğalgazda yerli üretimi arttırmaya çalıştığı için bu çalışmalar önemli” dedi.


BATMAN’DA STAND-BY DÖNEMİ


BATMAN’da petrol aramakla görevli TPIC elemanlarının sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili soru üzerine Yıldız, “Kimi faaliyetlerde kısıtlamalara gitme TPAO’nun kararı. Stand-by denilen geçici dönemde arkadaşlarımız görev yapacaktır,  istihdam dışında kalma olmayacak” dedi. 


Hürriyet



Geri Dön