29 / 03 / 2024

Karaman'da 18 maden işçisini kurtarma çalışmaları sürüyor!

Karaman'da 18 maden işçisini kurtarma çalışmaları sürüyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'da yer alan Ermenek'teki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmasının gece boyunca süreceğini belirtti.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalara ilişkin, "Zaman zaman değişkenlik gösterse de su seviyesinde yükselme durdu gibi. Umuyoruz ki 3 ayrı vardiya ekibi birbirini dinlendirerek sabaha kadar bu çalışmalardan bir sonuç alırız" dedi.


Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.


4 dalgıç geldi


Kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin ihtiyaçların karşılanması ve sağlık hizmetleri açısından gerekli hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Yıldız, 4 dalgıcın da ocağa geldiğini bildirdi. Yıldız, görüş mesafesi çok kısıtlı olmasına rağmen dalgıçların çalışma yapacaklarını, ocağa hem desandre hem nefeslik bölümlerinden girme durumları olduğunu kaydetti. Taner Yıldız, ne kadar sonuç alınabileceğini dalgıçların çalışmasından sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.


Suyu boşaltmayla ilgili çalışmalar devam ederken yeni gelen kangal borular yardımıyla dalgıç pompalarla suyun çekilmesini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Yıldız, "Zaman zaman değişkenlik gösterse de su seviyesinde yükselme durdu gibi. Umuyoruz ki 3 ayrı vardiya ekibi birbirini dinlendirerek sabaha kadar bu çalışmalardan bir sonuç alırız. 18 işçi  kardeşimizin şu anda maden ocağında bulunmasıyla alakalı durumlarında herhangi bir değişiklik yoktur" diye konuştu.


Suyun tahliyesiyle ilgili bir süre verilip verilemeyeceğine yönelik soru üzerine Yıldız, böyle bir süre vermenin doğru olmadığını, olabildiğince hızlı şeklide tahliyenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.


Yıldız, ocakta 10-11 bin ton civarında su bulunduğunu ve bunu tahliye etme imkanlarını zorladıklarını anlatarak, "Her geçen zaman aleyhimize işliyor. O yüzden işçi kardeşlerimize ulaşabilmek için bu suyun mutlaka tahliye edilmesi lazım. Çünkü maden ocağında dinamik bir süreç işliyor. Tavan ve taban malzemelerinde gevşemeler başlıyor. Ocağın ve malzemelerin su içinde kalması teknik açıdan da işçi kardeşlerimiz açısından da doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.


Önceliklerinin işçilerin ocaktan çıkartılması olduğunu vurgulayan Yıldız, adli ve idari soruşturmaların kendi sürecinde yürüyeceğini kaydetti.


Yıldız, ocaktaki gaz durumunun sorulması üzerine, şu anda kurtarma çalışmalarını aksatacak bir gaz seviyesi oluşmadığını, asıl tehdit unsurunun su olduğunu belirtti. Yıldız, suyun bir maden ocağını basmasının sık rastlanmayan bir hadise olduğunu da söyledi.


Baraj gölü ihtimali iddiası


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da "baraj gölünden maden ocağına suyun geçtiği" iddialarına ilişkin, "Arada ciddi bir kot farkı var, aşağı yukarı 50 metre hatta daha fazla. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz açıkçası. Zaman verilememesinin nedeni de yeraltında neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Özellikle dalgıç arkadaşlar girdikten sonra oradaki durumu daha net görecekler. Dolayısıyla bu konuda net bir süre vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum" dedi.


"Denetimlerde 8 eksik bulundu"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de incelemeleri sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Kazanın nedeni ve madende ne gibi eksiklikler bulunduğu yönündeki soruya karşılık Çelik, “18 kardeşimiz yerin altındayken yapılanları, yapılacakları konuşmak şu anın meselesi değil, bunlara biraz daha normale döndükten sonra bakalım. Hayırlı haberler bekliyoruz, inşallah gelirse ona göre rahat konuşabiliriz” diye konuştu.


Madende yapılan teftişlere ilişkin de bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendiğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:


“Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce  tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş.


Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Bu sondaj 25 metrelik bir derinliği ihtiva ediyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bu çalışma yapıldıktan sonra yeniden 25 metrelik sondaj yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.


Ocağa 10 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiğini bilemiyoruz. Teftişle ilgili tespite göre 25 metrede sondaj yapılması çok önemli. Ruhsatlandırılmasında da madenin 3 boyutlu olarak görüntülenmesi, ne gibi riskler var yok bunun ortaya çıkması önemli. Bunlara ilgili bir şey midir, yoksa bu su başka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir şey mi bunların hepsi hızlı bir şeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek.”


Bakan Çelik, şu andaki yoğun çalışmaların amacının hiç olmazsa 24 saat içerisinde suyun tahliyesini sağlayıp, kaynağın tespit edilmesi olduğunu ifade etti.


İş yerinin risk değerlendirmesiyle henüz olmayan, muhtemel riskleri değerlendirme zorunluluğu olduğuna dikkati çeken Çelik, "Burada bundan sorumlu insanlar var. İş yeri sahibi bundan sorumlu, görevliler var burada bunları değerlendirmeleri zorunlu. Suyun kaynağını ve nedenini tespit etmeden bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.


Ocakta daha önce de benzer sorunlar yaşandığı iddialarının hatırlatılması üzerine Çelik, “Bize öyle bir şey iletilmedi. Bize böyle bir şikayet gelmiş değil. Programlı teftişlerde böyle bir şey iletilmişse ve bunun neticesinde bu olmuşsa ki şu anda bilmiyoruz, sorumlular ortaya çıkacaktır” karşılığını verdi.


Madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda olduğunu, maden altında 18 işçinin mahsur kaldığını hatırlatan Çelik, "Milletimize geçmiş olsun. Ailelerine geçmiş olsun diliyorum. İnşallah biraz sonra bakan arkadaşlarımızla birlikte ocağa inip bu suyu görmek istiyoruz. İnşallah kardeşlerimize sağ salim ulaşırız" ifadelerini kullandı.


AFAD'dan açıklama


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin, mobil koordinasyon merkezinin bölgede konuşlandığını bildirdi. 


AFAD'dan yapılan açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının AFAD koordinasyonunda gece boyunca da devam edeceği belirtildi. 


Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile birlikte AFAD Başkanının da müdahale çalışmalarını yerinden yönetmek üzere alanda bulunduğu kaydedildi.  


"Olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere 16 işçinin göçük altından sağ kurtulduğu kazada, arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda gece boyunca da sürecek" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:


"Acil durum müdahale çalışmalarının etkin yönetilmesine yardımcı olacak AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi de olay mahalline konuşlandı. Madendeki suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna başlandı. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21'i ambulans ve 9'u AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. Karaman, Konya, Mersin, Adana, Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi.  AFAD arama kurtarma ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor.


Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı. Gelişmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."


Kızılay'dan yardım


Ermenek'teki özel şirkete ait kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin Türk Kızılayının yardım çalışmalarını hızla sürdürdüğü bildirildi. 


Türk Kızılayından yapılan açıklamada, Karaman'ın mahsur kalanlara yönelik başlayan arama kurtarma çalışmalarının hızla devam ettiği belirtilerek, "Türk Kızılayı da yiyecek ve içecek ikramına başladı. Genel maksat çadır kurulumuna da başlayan Kızılay, çalışmaları yürüten tüm ekiplere destek olmanın yanı sıra bekleyişlerini sürdüren ailelerin de yanında oluyor" ifadeleri yer aldı.  


Açıklamada, "Bölgede 23 kişilik profesyonel kadrosunun yanı sıra gönüllüleriyle hizmet vermeye başlayan Kızılay, bölgeye ikram aracı ve mobil mutfak olmak üzere 8 araç sevk etti. Kumanya, su ve içme suyu dağıtımlarını aralıksız sürdüren Kızılay, üç öğün sıcak yemek çıkarmak için ise hazırlıklarını tamamlıyor" denildi.  


Çadır ve battaniye sevk edildi 


Kızılayın, kaygılı bekleyişlerini sürdüren madenci yakınları için bölgeye genel maksat çadırları ve battaniye sevk ettiği, oluşabilecek yeni ihtiyaçlar için ise yardım araçlarını hazır beklettiği belirtildi.  


Ankara Afet Operasyon Merkezi ve  Adana  Afet Yönetim Merkezinden gelişmeleri takip eden Kızılayın çalışmalarına afet bölgesine yakın şubelerinden de destek gittiği kaydedildi. 


AA


Geri Dön