25 / 04 / 2024

Karamürsel'de iki adet içmesuyu barajı inşaatına başlanacak!

Karamürsel'de iki adet içmesuyu barajı inşaatına başlanacak!

2014 yılında önemli projelere imza atacaklarını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Karamürsel'de iki adet içmesuyu barajı inşaatına önümüzdeki yıl başlanacağını belirtti...



Kocaeli'nin bol ve düzenli içmesuyu ihtiyacının karşılanması için 2014 yılında önemli projelere imza atacaklarını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Karamürsel'de iki adet içmesuyu barajı inşaatına önümüzdeki yıl başlanacağını; atıksu arıtma tesislerinde çıkan suyun park ve bahçelerde kullanılması için gri su uygulamasına geçeceklerini ve sanayi tesislerindeki atıksuyun proseslerde yeniden kullanılması için de projeler uygulayacaklarını söyledi. Genel Müdür İlhan Bayram, Kocaeli'de yerel yayın yapan TV41 televizyonun ana haber bültenine, kurum bahçesinde kurulan canlı yaym aracı ile katıldı. Televizyonun ilk canlı yayını da olan programda Genel Müdür, Yuvacık Barajı, Sapanca Gölü ile 2014 yılında yapılacak yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. 


İKİ KIŞ KURAK GEÇTİ 


Bayram, mevsim normallerine göre anormal bir mevsim yaşandığmı ifade etti. Yuvacık Barajı'nda kritik seviye olan 5 milyon m3'ü korumak için Sapanca gölünden tekrar su almaya başladıklarım ifade eden Genel Müdür, "Maalesef geçen kış ve bu kış kuraklık yaşıyoruz. Barajdan şehre günlük 350 bin m3 su verirken, baraja giriş akımı 150 bin m3. 

Barajda su 5 milyon m3 seviyelerine indi. Bundan dolayı Sapanca gölünden günlük 130 bin m3 su almaya başladık. 

Baraj havzasında kar var ve 5 milyon m3 su hacmine eşdeğerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu henüz akışa geçmedi. O kar,akışa geçinceye kadar barajdaki 5 milyon m3 seviyeyi korumak zorundayız. Mevsim normallerine göre anormal bir durum var. Daha fazla yağış olması gerekir." dedi. 


İÇMESUYU PROJELERİ 


Bölgede su kaynaklarının çok sınırlı olduğunu da anlatan Genel Müdür, 2014 yılında önemli içmesuyu projelerine imza atacaklarını söyledi. Yerel kaynakları bir bir devreye alacaklarım da kaydeden İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, şunları kaydetti "Kurum olarak takip ettiğimiz ve DSİ'ye yaptırdığımız Karamürsel üzerinde İhsaniye ve Avcıdere barajlarımız var. 

2014'ün yarısmda barajların ihalesi yapılarak son çeyrekte inşaatına başlanacak. İki barajm aktif hacmi 30 milyon m3 olacak. Önemli su kaynakları olacak barajların inşaatı 3 sene sürecek. Önümüzdeki süreçte İSU'nun çok önemli yatırımları olacak. Artık, bölgemizdeki su kaynakları çok sınırlı. Bundan dolayı yerel kaynaklarımızı devreye sokmaya çalışıyoruz. Bununla beraber, kullandığımız suyu daha ekonomik nasıl kullanabiliriz. 


Atıksu arıtma tesislerimizi yeniden projelendiriyoruz. Arıtma kalitesini çok daha iyi olması için fosfor giderimi eklenecek. 

Böylelikle Körfezin temizliği çok daha güzel olacak. Bunun için arıtma tesislerine ilaveler ve işletmede yenilikler yapacağız. 


GRİ SU UYGULAMASI 


Ayrıca, çok üzerinde durduğumuz gri su uygulamasına geçeceğiz. Yeşil alanlarda artık arıtma tesislerinden çıkan suyu sulamada kullanılacak hale getirip park ve bahçelerde özellikle Sekapark'ta kullanacağız. Burası sanayi bölgesi, sanayide de arıtılmış atıksuyu ileri derecede arıtarak proses suyunu buralardan karşılama hedefimiz var. Bu kullanılan suyun bir daha kullanılabilmesi için ilave bir projedir. Bunun yanında Şebekelerimizdeki kayıp kaçağı yüzde 30 seviyesine indirdik." dedi. 


Günboyu Gazetesi 


Geri Dön