25 / 04 / 2024

Karatay Mevlana Müzesi'nin çehresi değişiyor!

Karatay Mevlana Müzesi'nin çehresi değişiyor!

Karatay Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Toknal, Aslanlı Kışla Caddesi ve Mevlana Müzesi civarındaki 230 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.



Mevlana Müzesi civarındaki kentsel dönüşüm alanınki sessizlik vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşturmuştu. Karatay Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Toknal konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Toknal, Mevlana civarındaki 230 bin metre karelik alanda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bölge halkıyla uzun süredir görüşmelerin devam ettiğini belirten Başkan Yardımcısı Toknal, anlaşmaların tamamlandığını ve herhangi bir problemin olmadığını söyledi. Arsa sahiplerinin projenin başlayacağı zamana ilişkin tedirginleri olduğunu aktaran Toknal, projenin iki kez ihale edildiğini ancak katılım olmadığından dolayı uzadığını ifade etti. Bu süreçte arsa sahipleriyle tapu devirlerini bitirdiklerini söyleyen Toknal, “Bu süreç içerisinde 18 uygulaması yapıldı. Ondan öncesine imar planı yapıldı. İmar planıyla ilgili uzun bir süre geçti. 18 uygulamaları, parsellerin oluşması açısından sadece Karatay Belediyesini ilgilendiren bir durum değil, Karatay Belediyesinden sonra Topu Tescil işlemleriyle ilgili, Tapu Kadastroyla ilgili bir süreç var” dedi.


“GÜNDEMİMİZİN BİRİNCİ MADDESİ”

İhale alınmadığından dolayı Karatay Belediyesinin alternatif bir yapım şekli üzerinde çalıştığını belirten Toknal, kesin bir tarihin belli olmamasıyla beraber çalışmaların kısa bir sürede başlayacağını aktardı. Toknal, “İhaleye katılım olmadığı için alternatif bir yapım şekli düşünüyoruz. Şu anda projeler elimizde üzerinde çalışıyoruz. Bu konu gündemimizin birinci maddesi sayılır” dedi. 


“SÜREÇTEKİ TEKNİK İŞLERDEN DOLAYI UZAMA VAR”

Arsa sahiplerine verdikleri taahhütlerin üzerinde durduklarını söyleyen Toknal, “Kat karşılığı oranlarını hesaplıyoruz, ne şekilde verileceğine dair, arsa sahiplerine verdiğimiz taahhütlerin üzerinde duruyoruz. Arsa sahipleriyle, en son bu bölgedeki arsa sahibinin tapusunun devrinden sonra süreç başlıyor şeklinde protokol yaptık” değerlendirmesinde bulundu. Projenin gecikmesinin diğer nedeninin ise tapuda karşılaştıkları sorunlar olduğunu belirten Toknal, “Tapuda soy ismi belli olmayanlar var. Bunlara ‘efendi’ ve ‘hanım’ deniliyor. Vatandaşın arsası var ama malik kısmında efendi ya da hanım yazıyor soyadı kısmında. Bunların çözümü çok zor. O bölgenin belediyeye dönüşmesi ve kayyum tayin edilmesi için Milli Emlak Müdürlüğüne gönderiyoruz. Bizden kaynaklanan bir gecikme yok, süreçteki teknik işlerden dolayı süreç uzaması var” dedi.


“120 MİLYON TL GİBİ BİR RAKAMA MÂL OLACAK”

Proje hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Mehmet Toknal, bölgede altı kattan yüksek bina olmayacağını kaydetti. Aslanlı Kışla Caddesi’nden itibaren iki katlı ticaret yerlerinin olacağını belirten Toknal, “Aslanlı Kışla Caddesi’nde ilk cephe olan yer yeşil alan olarak geçiyor. Ondan sonra imar yollarımız var. İmar yolları ve yeşil alandan sonra kuzeye doğru iki katlı ticaret alanlarımız ve bunların arkasında otel alanlarımız olacak. Sonra konutlar başlıyor.  Bin 16 dairelik bir proje. İçerisinde 80, 100, 130, 167 ve 185 metre karelik dairelerimiz var. Proje 120 milyon gibi bir rakama mâl olacak” dedi.


“12 MİLYON METRE KAREYE YAKIN REVİZYON VE İMAR YAPILDI”

Mevlana Kültür Merkezinin karşısında cephe alan 23 bin metre karelik bir alana Konya Kent Müzesi alanı ayrıldığını hatırlatan Toknal, Mevlana Kent Müzesi’nin, çevrenin dokusuna uygun inşa edileceğini belirterek, binanın tennure şeklinde ve Mevlana siluetini kapatılmayacağını aktardı. Toknal ayrıca, Karatay Belediyesinin şu ana kadar 12 milyon metre kareye yakın alanda revizyon ve imar planı yaptıklarını da sözlerine ekledi. 


Anadolu'da Bugün


Geri Dön