19 / 04 / 2024

Karayollarına yaban hayvanları için ekolojik köprüler kuruluyor!

Karayollarına yaban hayvanları için ekolojik köprüler kuruluyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Karayolları ve Dışında Yaban Hayvanı Ölümleri Projesi (KARAYAP) kapsamında karayollarına yaban hayvanlarına ekolojik köprüler kuruyor...




Yaban Hayatı Kaynaklı Trafik Kazalarının Yol Açtığı Can ve Mal Kayıplarının Önüne Geçilecek…


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Karayolları ve Dışında Yaban Hayvanı Ölümleri Projesi (KARAYAP) kapsamında karayollarına yaban hayvanlarına ekolojik köprüler kuruyor. Proje ile yaban hayatı kaynaklı trafik kazalarının sebep olduğu can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü yaban hayatının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması maksadıyla önemli bir adım daha attı. KARAYAP kapsamında yapılacak çalışmalar ile yaban hayatı bağlantılı kazaların sık gerçekleştiği noktalar belirlenecek, ülkemizde halen kısıtlı sayıda bulunan ekolojik köprülerin sayısı arttırılarak yaban hayatı korunacak.


Otoyollar Yaban Hayatı Yaşam Alanlarının Bölünmesine Sebep Oluyor


Ülkemizde yaşanan ekonomik ve endüstriyel gelişilmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için karayolu ve demiryolu ağı da hızla genişliyor. Ancak yaşanan bu gelişmeler yaban hayatını olumsuz etkiliyor. Özellikle ulaşım hatlarından otoyol ve bölünmüş yollar yaban hayatı yaşam alanlarının, ormanların bölünmesine sebep oluyor. Ortaya çıkan bölünmeler birbirinden bağımsız daha küçük bitki ve hayvan popülasyonlarının oluşmasına, türlerin  tükenmeye karşı daha hassaslaşmasına neden oluyor.  Bunun yanında yaban hayvanlarının yaşam alanlarından geçen yollar trafik kazalarını arıtıyor yaban hayatı zarar görüyor ayrıca can ve mal kayıplarına sebep oluyor.


Ekolojik Bariyerler Oluşturulacak


DKMP Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen KARAYAP ile tespit edilen hassas alanlarda ekolojik bariyerler (üst geçit, alt geçit) oluşturulacak. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü de bilgilendirilerek, inşa edilecek yeni kara ve demiryolları ağlarında bu veriler ışığında ekolojik köprülerin yapılması sağlanacak.


Proje, Aynı Zamanda Varlık Yokluk Anket Çalışması Yapılacak


KARAYAP projesi kapsamında, taşıt çarpması sonucunda bir yaban hayvanı öldüğünde DKMP Genel Müdürlüğü’nün olay yerini ve zamanını karayolları haritasına kaydedeceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Proje ile aynı zamanda yerel ve ulusal basın da takip edilerek verilerin haritada yer alması sağlanacak. Böylece bu harita ile yaban hayatı hakkında bilgi veren varlık-yokluk anket çalışması da yapılmış olacak” diye konuştu.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı




Geri Dön