26 / 04 / 2024

Karbon Fiber ve Kompozit Teknolojileri tanıtıldı!

Karbon Fiber ve Kompozit Teknolojileri tanıtıldı!

Koleksiyon ve Tasarım Vakfı 26 Mart Perşembe günü, Arizona Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mekaniği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hamid Saadatmanesh’in verdiği “Karbon Fiber ve Kompozit Teknolojileri” başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.



Koleksiyon ve Tasarım Vakfı 26 Mart Perşembe günü, Arizona Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mekaniği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hamid Saadatmanesh’in verdiği “Karbon Fiber ve Kompozit Teknolojileri” başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı. 50’yi aşkın tasarımcı ve mimarın konuk olduğu özel etkinlikte; aynı zamanda kompozit endüstrisinde faaliyet gösteren Dowaksa’nın FRP Direktörü olarak görev alan Saadatmanesh, uçak, otomotiv ve enerji gibi önemli sektörlerde sık tercih edilen karbon fiber malzemenin tasarım ve mimarlık alanında da kullanılabileceğinin altını çizdi. Tasarım Vakfı, böylece tasarım ve mimarlık dünyasına bu yeni teknolojik malzemeyi önererek yeni uygulama alanları açmak adına somut bir adım da atmış oldu.


26 Mart Perşembe Günü Koleksiyon ve Tasarım Vakfı iş birliğiyle Koleksiyon Tarabya Kampüsü’nde birçok tasarımcı ve mimar ağırlandı. Arizona Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mekaniği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hamid Saadatmanesh’in uzmanı olduğu karbon fiber malzemelerin tüm inceliklerini, kullanım alanlarını ve avantajlarını anlattığı konferansı Koleksiyon ve Tasarım Vakfı kurucusu Mimar Faruk Malhan ev sahipliğinde Prof. Dr. Alpay Er, Atilla Kuzu, Aydan Volkan, Aziz Sarıyer, Gökhan Karakuş, Jeyan Ülkü, Levent Çırpıcı, Prof. Dr. Özlem Er gibi sektörün önemli isimleri dinledi.


Yaratıcı Disiplinler için Yeni Bir Teknoloji

Hamid Saadamenesh karbonun inovatif bir malzeme olarak bir saç telinden ince olmasına rağmen çelikten on kat daha dayanıklı kullanımından bahsederek sözlerine başladı. Reçine ile birleştirilen karbonun mimari güçlendirme çalışmalarında hem hafifliği hem de dayanıklı yapısı ile geleceğin malzemesi olduğunu açıkladı. Beton, çelik ve tuğla binalardaki yıpranmaları, sadece boya kalınlığındaki karbon uygulamalarla yapı mukavemetinin tartışılmasız en az iki katına çıktığını anlattı. Aynı özelliklerin daha küçük ölçekli nesnelerde, ürünlerde de kazanılabileceğini belirtti.


Saadamenesh sunumunda Bruce Nuclear Generation Station’un onarılma döneminde, yani tam 25 yıl önce karbonun gücünü deneylerle kanıtlayarak yenileme işlemlerinde karbon kullanıldığını dinleyicilere fotoğraflarla aktardı. Saadamanesh, Rhode Island Köprüsü’nden San Fransisco’da bulunan City Hall Building’e kadar karbon kullanarak güçlendirdiklerini binaların dayanıklılık testlerinden de örnekler verdi.


Depreme Çözüm Olabilecek Bir Malzeme


Prof. Dr. Hamid Saadamenesh İstanbul’da olması öngörülen depremde oluşabilecek hasarların, yıpranmış binaların bu şekilde güçlendirilmesiyle en aza indirilebileceğini de önemle vurguladı. Karbon fiber uygulamasıyla “Depremden az zarar görecek binalar değil hiç zarar görmeyecek binalar inşa edilebilir” vurgusu yapan Prof. Dr. Hamid Saadamenesh kolay uygulanabilirlik, malzemenin çevre duyarlılığıyla olan ilişkisi ve maliyetindeki gelişmelerden bahsederek sözlerini tamamladı. 


Bu konferansla tasarım ve mimarlık disiplinlerine yeni malzeme önerisi sunan Tasarım Vakfı yakın gelecekte bu konu üzerine atölye çalışmaları düzenlemeyi planlıyor. Böylece hem gelecek vadeden, genç hem de alanında tecrübeli tasarımcılara, mimarlara yeni uygulama alanları yaratmayı, ekonomiye yeni nefesler getirecek faaliyetlerde bulunmayı hedefliyor.



Geri Dön