29 / 03 / 2024

Kardeş şehir anlaşmaları, belediyelerden ilgi görüyor!

Kardeş şehir anlaşmaları, belediyelerden ilgi görüyor!

Kentler arasında kültürel ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılan kardeş şehir anlaşması, belediyelerden ilgi görüyor



Kentler arasında kültürel ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılan kardeş şehir anlaşması, belediyelerden ilgi görüyor.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi 43 ayrı ülkedeki 44 kardeş şehriyle ilk sırada yer alırken, bunu 38 şehirle İstanbul, 27 şehirle  İzmir  büyükşehir belediyeleri takip ediyor. 


     Coğrafi olarak uzak yerleşim alanlarının, kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birlikteliği ifade eden kardeş şehir anlaşması, bugünkü niteliğiyle ilk olarak 1920'de İngiltere'nin Keighley ile Fransa'nın Poix-du Nord şehirleri arasında imzalandı, son yıllarda dünyaya yayıldı. 

     

     -İstanbul'un dört kıtada kardeşi var- 

     

     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de ilk olarak İstanbul ile Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti arasında 1965'de imzalanan anlaşmayla hayata geçirilen kardeş şehir uygulaması, ilerleyen yıllarda Ankara ve İzmir'in dünyanın farklı coğrafyalarındaki şehirlerle kardeş olmasıyla devam etti. 

     İlk kardeş şehir anlaşmasını 1982 yılında Pakistan'ın İslamabad kentiyle imzalayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar aralarında Washington, Havana, Bangkok, Pekin, Kahire, Ulan Batur ve Seul'ün de olduğu 43 ayrı ülkedeki 44 kentle kardeş şehir oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesinin Lefkoşa ve Dipkarpaz belediyeleriyle de kardeş şehir anlaşması bulunuyor. 

     Rio de Janerio, Barcelona, Venedik, Dubai, Şanghay, Şam ve Saint Petersburg'un aralarında bulunduğu 38 şehri kardeş edinen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, en son şubat ayında Libya'nın Bingazi kentiyle kardeşlik anlaşması imzaladı. İstanbul'un Asya'da 19, Avrupa'da 11, Amerika ve Afrika'da 4'er kardeş şehri bulunuyor. 

     İlk kardeş şehir anlaşmasını ABD'nin Florida eyaletindeki Tampa kentiyle 1992 yılında imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küba'dan Havana, Hırvatistan'dan Split, Azerbaycan'dan Bakü, Romanya'dan Köstence ve Bulgaristan'dan Kırcaali'nin aralarında bulunduğu 27 kardeş şehre sahip. 

     

     -Türkmenistan ve Bulgaristan gözde- 

     

     Türkmenistan, Kazakistan, Bulgaristan ve Romanya üç büyük kentin de kardeş şehirlerinin olduğu ülkeler olarak dikkati çekiyor. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat ile Ankara, Merv kenti ile İstanbul, Charcov kentiyle de İzmir büyükşehir belediyelerinin kardeş şehir anlaşması bulunuyor. Bulgaristan'ın başkenti Sofya ile Ankara, Filibe kenti ile İstanbul, Kırcaali ile de İzmir kardeş şehir. 

     Antalya Büyükşehir Belediyesinin Bosna Hersek'ten Mostar, İsveç'ten Malmö, İsrail'den Bat Yam ve Ukrayna'dan Yalta'nın da aralarında olduğu 18 kentle; Bursa Büyükşehir Belediyesinin ise İran'dan Tebriz, Fas'tan Rabat, Arnavutluk'tan Tiran ve Pakistan'dan Multan'ın aralarında bulunduğu 25 şehirle kardeşlik anlaşması bulunuyor. 

AA


Geri Dön