19 / 04 / 2024

Karkamış Antik Kenti kazılarında çıkan tarihi eserler tanıtıldı!

Karkamış Antik Kenti kazılarında çıkan tarihi eserler tanıtıldı!

Suriye sınırına sıfır noktadaki Karkamış Antik Kenti ' nde çıkarılan mozaikler kamuoyuna tanıtıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, eserlerin insanlık tarihini aydınlatacağını söyledi...



GAZİANTEP’te Türkiye ile İtalya’nın ortak projesi olan Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler tanıtıldı. Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki toplantıda konuşan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış’ta çıkarılan eserlerin tarihi açıdan çok önemli bir hazine olduğunu söyledi. 


TARİH AYDINLANACAK 


Şahin, "Aslında geç kaldık. Harabe bir yer diye dönüp bakmadık. 1'inci Dünya Savaşında İngilizler buraya gelip bu eserlerin bir kısmını kendi müzelerinde sergileme cesareti bulmuşlar" dedi. 


M.Ö. 900’lerde inşa edilmiş! 


Karkamış Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti kazı çalışmaları kapsamında milattan önce 900'de inşa edilen Katuwa'nın Sarayı'nı bulduklarını ifade etti. Yüksek platformdaki sarayın büyük heykelli levhalarla süslendiğini ve iki ana yerleşim evresi tespit ettiklerini söyleyen Marchetti, "Ceylan taşıyanların betimlediği 5 ortostat bulunmuştur. Nekropol alanı Yunus'ta, M.Ö. 8-7. yüzyıllara ait olan  10 civarında mezar kazıldı" dedi.


Akşam


Geri Dön