19 / 04 / 2024

Karma projelerdeki oteller İstanbul’daki doluluk oranını düşürdü!

Karma projelerdeki oteller İstanbul’daki doluluk oranını düşürdü!

Son yıllarda karma projelerde inşa edilen oteller, doluluk oranlarını etkilemeye başladı. Rezidansların otel konseptiyle işletilmesi, İstanbul’da doluluk oranlarını yüzde 75’ten yüzde 65’e kadar düşürdü.



İstanbul’da inşa edilen rezidans projeleriyle birlikte otellerin de geliştirilmesi ve uluslararası zincirlerin tercih etmesi, otellerin doluluğunu da etkilemeye başladı. TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Ozan Kolcuoğlu, “Artan oda sayıları ve boş kalan rezidansların otel şeklinde kullanılmaları ile birlikte İstanbul genelinde doluluk oranlarında düşüşler yaşanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda ortalamada yüzde 70-75 arasında olan doluluk oranları geçtiğimiz yıl yüzde 65 seviyelerine kadar gerilemiştir” dedi.

 

Sinerji yaratıyor 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Ozan Kolcuoğlu, karma projelerde yer alan otellerin sektörü nasıl etkilediğini değerlendirdi. Karma projeleri ofis, alışveriş merkezi, konut, rezidans ve otel fonksiyonlarının tamamını ya da birkaçını barındıran projeler olarak tanımlayan Kolcuoğlu,  “Son dönemde gerçekleşen markalı projelere bakıldığında karma projelerde konut fonksiyonlarının yanı sıra alışveriş merkezi ofis ve otel fonksiyonlarının da yer aldığı görülüyor” dedi. Karma projelerde ofis, AVM ve rezidans ile birlikte otel ünitesinin de yer almasının projeye renk kattığını ve satış/kira grafiklerinin hareketlenmesini sağladığını belirten Kolcuoğlu, “Bu sebeple çoğu karma projede özellikle şehir merkezlerinde yer alan projelerde otel yatırımları büyük bir role sahip. İstanbul’daki büyük karma projelere baktığımızda da bu yönelimi görebiliyoruz. Talebin de etkisi ile geçmişte AVM, ofis, rezidans ve otel projeleri birbirinden bağımsız yapılırken artık karma proje konsepti içerisinde birleştirebiliyorlar” diye konuştu.

 

200 bin yatak kapasitesi

 Kolcuoğlu, şöyle devam etti: “Son dönemde çok sayıda otelin hizmete girmesi ve bazı residansların otel hizmeti sunarak müşteri kitlesini oluşturuyor olması ile İstanbul genelinde çok ciddi bir oda stoğu oluştu. İstanbul’da işletme belgeli ve belediye belgeli konaklama tesisleri ile beraber yaklaşık 200 bin adet yatak sayısına ulaşıldı.İstanbul, her geçen yıl artan ziyaretçi ve uluslararası organizasyon sayısı ile otel yatırımcıları için önemli bir pazar oluşturuyor.” 

 

3-4 yıldızlı oteller yeni gözde

 SON yıllarda pek çok uluslararası otel zinciri markasının Türkiye’nin otel pazarına girdiğini ya da pazardaki mevcudiyetlerini artırdığını ifade eden Ozan Kolcuoğlu, “Bunun bir sonucu olarak, İstanbul’a iş seyahati yapanlar ve turistlerin A sınıfı otel pazarındaki seçenekleri artıyor. Daha önce küçük işletmeler ve aileler tarafından işletilen 3 ve 4 yıldızlı otel pazarına uluslararası markaların agresif şekilde dahil olmaları ile bu kategori de pazardan önemli bir pay almaya başladı. Ancak artan oda sayıları ve boş kalan rezidansların otel şeklinde kullanılmaları ile birlikte İstanbul genelinde doluluk oranlarında düşüşler yaşanıyor.”



Vatan 


Geri Dön