29 / 03 / 2024

Kars Avrupalı turist bekliyor!

Kars Avrupalı turist bekliyor!

Avrupa Komisyonunun "turizm ve korunan alanlar" temasıyla 6 yıl önce ulusal destinasyon seçtiği tarihi şehirle ilgili tanıtım filmi ve belgeseller, AB ülkelerinde gösterilecek.



Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyetin kültürel izlerini barındıran Kars'ın daha çok Avrupalı turiste ev sahipliği yapması amacıyla AB ülkelerindeki tanıtımlara hız verilecek. Kars, 2009 yılında Avrupa Komisyonunun 'Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesine" (EDEN), Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde "Kuyucuk Gölü" ile başvurmuş ve "turizm ve korunan alanlar" temasıyla ulusal destinasyon seçilmişti. 


BALTIK MİMARİSİ ÖRNEKLERİ 

Söz konusu proje kapsamında, AB ülkelerine yönelik tanıtım kampanyası çerçevesinde, tarihi şehir ile ilgili tanıtım filmleri, belgesel ve kısa filmler bu ülkelerde gösterilecek. Avrupa Komisyonunun her türlü tanıtım olanağından yararlanacak Kars, böylece daha fazla turiste ev sahipliği yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından EDEN Projesi ile ilgili düzenlenen basın turunda, Kars'ın tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgili bilgi verildi. Tanıtımı yapılan Kars'ın Kuyucuk köyündeki göl, kuş gözlem turizminin en önemli noktalarından biri konumuna sahip. Avrasya-Afrika göç güzergahında bulunan ve göç mevsiminde yaban kuşlarının uğrak yeri haline gelen Kuyucuk Gölü, göç zamanı 224 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli kuş cennetleri arasında yer alan Kuyucuk Gölii'nde, nesli tehlike altındaki Angıt türü rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Binlerce kuşun yaşam alanı olan göl, kuş gözlemi yapmak isteyen turistlerin uğrak mekanı durumunda. Tarihi îpekyolu'na yakınlığı nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kars'ta Selçuklu. Osmanlı, Rus, Ermeni ve Gürcü mimarisinin eşsiz örnekleri de yer alıyor. 


Osmanlı-Rus Savaşı sonunda 40 yıl boyunca Rus işgalinde kalan Kars, Baltık Mimarisinin eşsiz örneklerine de sahip. Ruslar tarafından 1878-1918 yıllarında şehirde yeni bir imar çalışması yürütülerek "askeri vilayet" ilan edilen bölgede yeni bir şehir planlaması gerçekleştirildi. Özellikle 1706'da Rusya'nın kuzeyinde, Ballık Denizi çevresinde uygulanan mimari anlayış Kars'ta da uygulandı ve Hollanda'dan getirilen miihendislerce şehir yeniden inşa edildi. Geniş caddelerin inşa edildiği şehirde, Baltık mimarisi tarzında düzgün kesme bazalt taşından binalar yapılarak giriş cepheleri sütunlar, bordiir kabartma taşlarla süslendi. Şehirde, Ballık mimarisi tarzında yüzlerce bina bulunuyor.

 

KİLİSEDEN KÜMBET CAMİSİ'NE 

Bargatlı Krallığı döneminde Kral Abbas tarafından 932-937 yılları arasında yaptırılan Kaleiçi Mahallesindeki Havariler Kilisesi, bölgenin 1064 yılında Müslümanların egemenliğine girmesiyle Kümbet Camisi'ne dönüştürüldü. Selçuklu İmparatorluğunun fethinin ardından 1153 yılında yaptırılan Kars Kalesi ise gördüğü savaşlara rağmen ayakta kalabildi. Zirvesinden kentin tamamen görülebildiği kale, tarihi dokusuyla turistlerin ilgisini çekiyor. 


Günboyu 


Geri Dön