26 / 04 / 2024

Kars-Tiflis-Bakü demiryolu deneme sürüşleri bu yıl başlayacak!

Kars-Tiflis-Bakü demiryolu deneme sürüşleri bu yıl başlayacak!

Binali Yıldırım: ''Hedefimiz Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesiyle ilgili, 2013 yılı sonunda deneme sürüşlerine başlamak'' dedi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin alt yapı işlerinin tamamen bitmese de önemli seviyeye geldiğine işaret ederek, 2013 yılı sonunda deneme sürüşlerini başlatmayı hedeflediklerini söyledi.


İstanbul'da gerçekleştirilen ''Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı değerlendirme toplantısına Binali Yıldırım, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikashvili, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ile beraberindeki teknik heyetler katıldı.


Toplantı sonunda inşaat işlerinin hızlandırılmasına ilişkin imzalanan protokolün ardından ardından açıklama yapan Yıldırım, yapılan toplantının 2013 yılının ilk toplantısı olduğunu dile getirerek, projenin her üç ülkenin bölgesel işbirliğini simgeleyen çok stratejik bir proje olduğunu söyledi.

Projenin inşaatına başlanmasından bu yana bu toplantıları düzenli olarak yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, toplantılarda teknik heyetlerin kendilerine projenin durumunu izah ettiğini, varsa sorunları dile getirdiklerini söyledi.

Projeye ilişkin bilgiler veren Binali Yıldırım, altyapı işlerinin tamamen bitmese de önemli bir seviyeye geldiğini belirterek, üst yapı çalışmalarına da 2013 yılı içerisinde başlanacağını bildirdi.


Yıldırım, her üç kesimde elektrifikasyon, sinyal işlerinin aynı özellikte olup, aynı elden çıkmasının projenin sağlıklı işletilmesi bakımından hayati öneme sahip olduğunun altını çizerek, bu doğrultuda toplantıda görüş ve anlayış birliğinin oluştuğunu dile getirdi.


''Hedefimiz Bakü-Tiflis-Kars Projesi'yle ilgili 2013 yılı sonunda deneme sürüşlerine başlamak'' ifadelerini kullanan Yıldırım, bunun için yoğun şekilde çalışılarak işlerin yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Projedeki altyapıdaki sanat yapılarının bir an önce tamamlanmasının, üst yapı çalışmalarının yapılmasının ve kısmen deneme sürüşlerine geçilmesinin bu yıl için belirlenen iş programının içinde yer aldığına işaret eden Bakan Yıldırım, projenin sadece ülkeleri birbirine bağlayan, milyonlarca yolculuğun yapıldığı, milyonlarca yükün taşınacağı bir proje olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.


Yıldırım, projeyi her üç ülkenin dostluk ve kardeşliğinin simgesi olarak gördüklerini vurgulayarak, ''Bunun da ötesinde bu proje, Azerbaycan'ı Orta Asya'ya ve Uzakdoğu'ya kadar bağlayan, Gürcistan'ı da Türkiye'ye, Türkiye'yi de  Marmaray  projesiyle, Balkanlara ve Avrupa'nın batısına kadar uzanan bir güzergahta, kıtaları birleştiren, medeniyetleri uzlaştıran tarihi ipek yolunun modern demir yoluyla ihyasını öngören bir projedir'' diye konuştu.


Gazetecilerin sorusu üzerine Marmaray Projesi'nin de de sona yaklaşıldığını belirten Bakan Yıldırım, Ekim ayında projenin önemli bir bölümünün, deniz ve yer altındaki 15 kilometrelik bölümün açılmış olacağını söyledi.

Yıldırım, Nahçivan Kars arasında yapılacak demir yolu projesinin de, Bakü-Tiflis-Kars projesinden sonra ele alınmasının ve çalışmaların iki ülke tarafından proje ve etüt düzeyinde sürdürüleceğinin kararının alındığını, bu karar çerçevesinde de çalışmaların sürüdürüldüğünü söyledi.


Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ise söz konusu proje ile demir yollarının hem alt yapısının, hem de üst yapısının yenilendiğini belirterek, ''Bu yılın sonunda işleri tamamlayabileceğiz. Bakan Binali bey doğru söyledi. Bu proje sadece ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir projedir. Proje kıtaların birleşmesi demektir. Biz Avrupa ile Asya'nın birleşmesinde yeni bir ulaştırma koridorunun oluşturulmasına yardımcı oluyoruz'' diye konuştu.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikashvili de Türkiye'nin Binali bey gibi bir bakanı olduğu için gurur duyması gerektiğini söyledi.


Söz konusu projenin Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan arasındaki politik ilişkileri de sağlayacağını vurgulayan Kvirikashvili, bir kaç gün önce Gürcistan Başbakanı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında görüşme yapıldığını anımsatarak, ''İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi konuşuldu. Söz konusu proje bu konuda bize yardımcı olacak. Ayrıca Azerbaycan hükümetine de teşekkür ederim bu projeye finans konusunda destek verdiği için'' şeklinde konuştu.


DÜNYA


Geri Dön