25 / 04 / 2024

Karşıyaka Belediyesi'nin Her Apartmanda Bir Öğrenci Okutuyoruz projesi hayata geçiyor!

Karşıyaka Belediyesi'nin Her Apartmanda Bir Öğrenci Okutuyoruz projesi hayata geçiyor!

Anayasa Mahkemesi'nin belediyelerin yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermesine imkan sağlayan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından, Karşıyaka Belediyesi Türkiye'ye örnek olacak bir projeye imza attı




CHP'nin açtığı dava sonucunda Anayasa Mahkemesi'nin belediyelerin yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermesine imkan sağlayan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından, Karşıyaka Belediyesi Türkiye'ye örnek olacak bir projeye imza attı. "Karşıyaka'nın Filizlerini Geleceğe Hazırlıyoruz-Her Apartmanda Bir Öğrenci Okutuyoruz" projesiyle öğrenciler apartman sakinlerinin desteğiyle burs sahibi olacak. Proje kapsamında Atakent, Mavişehir ve Bostanlı semtleri pilot bölge olarak belirlendi. 150 apartman ve site yöneticileri ile birebir görüşmeler yapıldı ve projenin detayları anlatıldı. Belediyeye burs için başvuruda bulunan üniversite öğrencileri, objektif kriterlere göre değerlendirildi. Burs almaya hak kazanan öğrenciler, kısa süre içinde projeye ortak olan apartmanlar ile buluşturulacak. Apartman sakinleri, kendilerine emanet edilen öğrencilere 10 ay boyunca, ayda 300'er lira burs yardımı yapacak. Projeye katılan her bir apartmanın girişine "Bu Apartmanın Bir Öğrencisi Var" plaketi asılacak.


"Bursları CHP kaldırtmıştı" 

Kordon Otel'de gerçekleşen projenin tanıtım toplantısına katılan Gazeteci-Yazar Abbas Güçlü, öğrenci burslarının CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurusu üzerine kaldırıldığını hatırlattı. Güçlü, "Gerçekten üniversite gençliğinin en büyük sorunu burs, iş bulma ve staj ile birlikte barınmadır. Belediyenin verdiği bursları CHP kaldırttı. Bu bir anlamda CHP'nin gel-gitlerini gösteriyor. Bu projenin de CHP tarafından yapılması da ilginç" dedi. Projenin devam etmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Güçlü "Binlerce, on binlerce apartmanın projeye sahip çıkması önemlidir. Bir formül aranıyordu alın size formül. Verilen aidatın üzerine kısa bir ekleme yapmak zor değil. Öğrenci arkadaşlarımızın çoğu tek öğün yemek yiyerek geçiniyor. İkinci bir yemek paraları yok. Verilen 280 TL'lik burs yeterli değil. Eminim ki herkes elinden geleni yapacaktır" dedi. 


"Türkiye'ye örnek olacak"

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, projenin Türkiye'ye örnek olacağına inandığını belirterek, "Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak ve dar gelirli ailelerin çocuklarına destek olmak, sosyal demokrat belediyelerin ve duyarlı halk kitlelerinin temel görevidir" dedi. Başkan Akpınar "Projemize destek olan her apartmanda; maddi durumu yetersiz ve okumakta güçlük çeken bir üniversite öğrencimize burs desteği vereceğiz. Projeye katılmak isteyen apartmanlar her bir öğrenci için belirlenecek hesap numaralarına 10 aylık eğitim sürecinde, her ay için, apartman başına 300'er liralık burs bedeli yatıracak" dedi. 


Kılıçdaroğlu'nun mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da projenin tanıtım toplantısına görüntülü mesajla katıldı. Karşıyaka'nın Filizleri'ni Geleceğe Hazırlıyoruz" projesinin, son derece önemli bir eğitim projesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Türkiye'ye örnek olacak bir proje yapacak İzmir. Öğrencilere burs verilecek. Ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciler kimseye el avuç açmasın diye Karşıyakalılar önemli bir görev üstlendi. Biz 'Dev Çınar Yeni Filiz diyoruz'. Yeni filizleri Karşıyaka Belediyesi sizlerle birlikte büyütecek" dedi.


CHP 2008 yılında iptal ettirmişti 

Belediyeler tarafından Yükseköğrenim gören öğrencilere verilen burslar, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava sonucu 2008 yılında iptal edildi. O tarihe kadar Yükseköğrenim öğrencilerine kimlerin burs ya da kredi verebileceğini düzenleyen 5102 sayılı kanunda "belediyeler hariç" ifadesi bulunuyordu. Bu nedenle de belediyeler yüksek öğrenim öğrencilerine kredi ve burs verebiliyordu. CHP kanun 2, 5 ve geçici 3 ile 7. maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açtı. Bu başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi 2008 yılında "belediyeler hariç" ibaresini oy birliğiyle iptal etti, diğer hükümlerin iptal istemini ise reddetti. Böylece belediyelerin öğrencilere burs vermesinin yolu kapanmış oldu.



Yeni Asır


Geri Dön