25 / 04 / 2024

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nde çok katlı binalara tepki!

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nde çok katlı binalara tepki!

Karşıyaka’da 1965 yılındaki göçlerle birlikte kurulan Cumhuriyet Mahallesi, İzmir’in en güzel manzaralarından birine sahip. Mahalle sakinleri, son yıllarda yüksek katlı binalar artarken kendilerine 2 buçuk kat izin verilmesine tepkili...



İzmir'in en güzel manzaralarından birine sahip olan Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi, 1965 yılında birçok kent gibi dönemin Belediye Başkanı Osman Kibar döneminde, göçlerle birlikte kuruldu. Zemin etüdlerinde yüzde 96 sağlam raporu almasıyla dikkat çeken mahallede 3 adet taş ocağı bulunuyor. Mahalle kurulmadan önceki yıllarda faaliyet gösteren taş ocaklarının bulunduğu yerler göçlerle birlikte yerleşim yerlerine dönüştü.


Cumhuriyet 3'e bölündü


Nüfusu 30 bin civarındaki Cumhuriyet Mahallesi, ilk yıllarda şimdiki İnönü ve Mustafa Kemal Mahallesi'nin bulunduğu yerleri kapsıyordu. Ancak son yıllarda nüfus artışıyla 3'e bölündü ve 2 mahalle daha oluştu. İlk kurulduğu yıllarda kırsal alan olarak geçen 6732 sokaktan itibaren yukarı kesimler İnönü Mahallesi, daha üst kesimlerdeki yerleşim yerlerine ise Mustafa Kemal Mahallesi adı verildi.


Karşıyaka'nın en genç muhtarı


Karşıyaka'nın en genç muhtarı olarak doğup büyüdüğü mahallede 2014 seçimlerinde göreve başlayan Özay Dağhan, Bayburtlu. Sosyal medyayı çok aktif kullanmasıyla dikkat çeken Dağhan, mahalle insanın iyi ve kötü günlerinde yalnız bırakmıyor. Cenazelerinde, düğünlerinde, yağmurda, iftar yemeklerinde sürekli mahalle halkıyla içiçe olmaya özenen Dağhan, mahallesinde ilk kez 3 bin kişiye iftar organizasyonu düzenledi.


Babasının adını yaşatıyor


Muhtar Dağhan, babasının adını mahallesinde yaşatıyor. 1995 yılındaki 65 kişinin öldüğü sel felaketinde, Karşıyaka Belediyesi'nde Fen İşleri Koordinatörü olarak çalışırken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden babasının adının caddeye çevrilmesinin gururunu yaşayan Özay Dağhan, "Babamın Karşıyaka'ya çok büyük hizmetleri geçti. Böyle bir babanın oğlu olmaktan gurur duyuyorum" dedi.


2 buçuk kat isyanı


Konutlaşmanın giderek arttığı mahallenin çevresinde yüksek katlı binalar gün geçtikçe artarken, Cumhuriyet sakinleri kendilerine 2 buçuk kat dayatmasına tepki gösterdi. Çevresinde yeni kurulan yerleşim yerlerine 10-15 katlı büyük binalar yapıldığını söyleyen mahalle muhtarı Özay Dağhan, "Burası İzmir'in en sağlam zeminine sahip hatta zemin etüdlerinde yüzde 96 sağlam raporu aldı. Ancak mahalle insanı halen 2 buçuk kata mahkum ediliyor" dedi.


"Rantçılara inanmayın"


Mahallede yıllardır 2 buçuk katın üstüne çıkılamadığını belirten Muhtar Dağhan, "İmar değişikliğinde topu sürekli Ankara'ya atıyorlar. Ben bunu öğrenmek için Ankara'ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüm. Bu tamamen aldatmaca. İmar konusu tamamen belediyeleri ilgilendiriyor. Her ne hikmetse çevredeki yeni konutlara 10-15 kata izin çıkarken mahallemiz 2 buçuk kata mahkum ediliyor.

Bir yandan bazı rantçılar mahallemize gelip insanların evini satın almak için uğraşıyor. Önce vatandaşın evini ellerinden alacaklar sonra imar değişikliği yapacaklar. Benim tavsiyem kimse imar değişikliği olmadan evini satmasın" dedi.


Ulaşım sıkıntısı


Mahallenin ulaşım konusunda sıkıntısı yıllardır çözüme kavuşmadı. Aktarmalı sistemle birlikte 131 numaralı otobüs hattı elerinden alınan mahalle sakinlerinin en önemli sorunlarından biri de Serinkuyu kavşağındaki trafik sıkışıklığı. Anadolu Caddesi'nden Cumhuriyet Mahallesi, Örnekköy ve Şemikler semtlerine giren ve dar olmasından dolayı günün 24 saati tıkanan kavşakta çile devam ediyor.


Gençlere halı saha


Mahalledeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait spor salonu, spor müsabakalarına yıllardır ev sahipliği yapıyor. Muhtar Özay Dağhan'ın girişimleriyle spor salonunun yanında bir halı saha da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yaptırılarak mahalleye kazandırıldı. Mahallelerine polis merkezi de isteyen Muhtar Dağhan, "Polis Merkezi için yer var ama kurulmadı. Örnekköy Polis Merkezi'ne bağlıyız. Buraya bir polis merkezi kurulursa çok seviniriz. Çünkü nüfus olarak giderek gelişen mahallemizde bu bir ihtiyaç haline geldi" dedi.



Yeni Asır 


Geri Dön