29 / 03 / 2024

Karşıyaka Stadı inşaatında şok gelişme!

Karşıyaka Stadı inşaatında şok gelişme!

Mahkemenin geçen ay verdiği ihaleyi iptali kararına rağmen Karşıyaka’da yapımı devam eden 15 bin kişilik yeni stadın inşaatı, firmaya yeni hak edişlerin yapılmayacağı bildirilince durduruldu.



Ankara 18’inci İdare Mahkemesi’nin geçen ay verdiği ihaleyi iptali kararına rağmen Karşıyaka’da yapımı devam eden 15 bin kişilik yeni stadın inşaatı, firmaya yeni hak edişlerin yapılmayacağı bildirilince durduruldu.



Toplu Konut İdaresi (TOKİ),  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava üzerine verilen ve 6 Ocak’ta taraflara tebliğ edilen mahkeme kararı sonrasında, zemin iyileştirme, kazıklama ve altyapı çalışmalarını sürdüren müteahhit firma Ali Acar İnşaat’a 18 Şubat’ta gönderdiği yazıda, Danıştay’a yapılan itirazdan sonuç çıkana kadar yeni hak ediş ödemesi yapılmayacağını bildirdi. TOKİ’nin tebligatı üzerine çalışmaları sonlandıran firma, stat arazisindeki iş makinalarının büyük bölümünü geri çekti.


NE OLACAK?


Karşıyaka yönetimi, Gençlik ve Spor Bakanlığı,  TOKİ  ve müteahhit firma Ali Acar İnşaat, Danıştay’ın bir an önce  Ankara  18’inci İdare Mahkemesi kararının yürütmesini durdurmasını bekliyor. Bu arada Danıştay sürecinin uzaması halinde ihalenin tasfiyesinin gündeme geleceği kaydedildi. Yeni stat için 28 Ocak 2014’te TOKİ’nin yaptığı ihalenin tasfiye edilmesi durumunda, önümüzdeki süreçte Danıştay kararıyla yasal engeller kalksa dahi yeni bir ihale yapılması gerektiği bildirildi. Bu durumda, ilk etapta 2016 yılında bitirilmesi planlanan stadın inşaat süreci yine uzayacak, Karşıyaka, İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri de yıkıldığıyla kalacak.


Hürriyet Ege


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava yüzünden inşaat durdurulunca, TOKİ Karşıyaka Stadı'nı yapan yüklenici firmayı, şantiyeden çıkarmak zorunda kaldı

İzmir'in stat sancısını görmezden gelen, söz verdiği statları yapmadığı gibi, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yaptığı statlara da engel olmak için her yolu deneyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, sonunda amacına ulaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davaya bakan Ankara 18. İdare Mahkemesi'nin, 6 Ocak'ta taraflara bildirdiği karar sonucu Karşıyaka ve Göztepe statlarında inşaatlar durduruldu, İzmir, iki "utanç çukuru daha" kazandı. Danıştay'a itiraz sürecinde mahkeme kararını uygulamak zorunda kalan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Karşıyaka Stadı'nın yüklenici firması Acar İnşaat'a 22 Şubat'ta, inşattın durdurulması ve şantiyenin tasfiyesi için gerekli yazılı evrakları ulaştırdığı öğrenildi. Bu gelişme statlar yüzünde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na büyük tepki gösteren taraftarlarını isyan ettirdi. Kararın kendilerine ulaştığını belirten Ali Acar İnşaat Karşıyaka Stadı Proje ve Koordinatörü Hasan Çaboğlu, "Çalışmaların en zor kısmı olan alt yapı ve zemin iyileştirme çalışmalarını bitirdik. İkibine yakın kazık ve jet-graut çalışması yaptık. Üstyapıya başlamak için her şey hazırken bu karar geldi. İstemeden de olsa inşaatları durdurduk. Üzülerek söylemek zorundayım şu anda şantiyede sadece bir güvenlik görevlimiz var. Danıştay'dan olumlu bir karar gelirse tasfiyeyi durdururuz ve bıraktığımız yerden başlarız. 10 ay içerisinde de teslim ederiz. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama Karşıyakalıların ve kulübün de daha fazla sahiplenmesi ve desteği gerekir. Açıkcası bürokratik olarak işler pek iyiye gitmiyor" dedi. 


NE OLACAK ŞİMDİ?


1) Ali Acar İnşaat'ın Yalı'daki stat alanından tüm araç, gereç ve iş makinalarını çekmesi yaklaşık bir ay sürecek. Bu süre içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi açtığı davayı geri çekerse tasfiye işlemleri noktalanarak çalışmalar kaldığı yerden devam edecek. 

2) Bu bir aylık süreçte Danıştay itirazları kabul ederse, yüklenici firma şantiyeyi tamamen terk etmeden çalışmalara devam edecek. Bu durumda zaman kaybedilmemiş olacak. 

3) Bir ay içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi davasını geri çekmezse, yüklenici firma şantiyeden tamamen ayrılmış olacak ve daha sonra inşaata engel bir durum kalmasa bile zaman kaybedilmiş olacak. 

4) Danıştay da ihalenin iptalini onaylarsa, Karşıyaka Stadı için işler en başa dönecek. Tekrardan ihale ve ödenek süreçleri yaşanacak. 10 ay da teslim edilmesi beklenen stat en erken 3-4 yıl içinde başka engellemelere maruz kalmazsa bitebilecek. 


Sabah



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava yüzünden inşaat durunca, TOKİ, Karşıyaka Stadı’nı yapan yüklenici firmayı, şantiyeden çıkarmak zorunda kaldı

İzmir'in stat sancısını görmezden gelen, söz verdiği statları yapmadığı gibi, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yaptığı statlara da engel olmak için hemen her yolu deneyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, sonunda amacına ulaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davaya bakan Ankara 18. İdare Mahkemesi'nin, 6 Ocak'ta tüm taraflara bildirdiği karar sonucu Karşıyaka ve Göztepe statlarında inşaatlar durduruldu, İzmir, iki "utanç çukuru daha" kazandı.


Taraftarlar isyan etti 


Danıştay'a itiraz sürecinde mahkeme kararını uygulamak zorunda kalan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Karşıyaka Stadı'nın yüklenici firması Acar İnşaat'a 22 Şubat'ta, inşattın durdurulması ve şantiyenin tasfiyesi için yazılı evrakları ulaştırdığı öğrenildi. Gelişme statlar yüzünde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na büyük tepki gösteren taraftarlarını isyan ettirdi. Söz konusu kararın kendilerine ulaştığını belirten Ali Acar İnşaat Karşıyaka Stadı Proje ve Koordinatörü Hasan Çaboğlu, "Çalışmaların en zor kısmı olan alt yapı ve zemin iyileştirme çalışmalarını bitirmiştik. İki bine yakın kazık ve jet-graut çalışmasını tamamladık. Üstyapıya başlamak için her şey hazırken bu karar geldi. İstemeden de olsa inşaatları durdurduk. Üzülerek söylemek zorundayım şu anda şantiyede sadece bir güvenlik görevlimiz var.


'İşler iyiye gitmiyor' 


Eğer bu süreçte Danıştay'dan konuyla ilgili olumlu bir karar gelirse şu anki tasfiyeyi durdururuz ve bıraktığımız yerden yeniden başlarız. 10 ay içerisinde de teslim ederiz. Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama Karşıyakalıların ve kulübün de daha fazla sahiplenmesi ve desteği gerekir. Açıkcası bürokratik olarak işler pek iyiye gitmiyor" dedi. 


Ne olacak şimdi?


Ali Acar İnşaat'ın Yalı'daki stat alanından tüm araç, gereç ve iş makinalarını çekmesi yaklaşık bir ay sürecek. Bu süre içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi açtığı davayı geri çekerse tasfiye işlemi noktalanarak çalışmalar kaldığı yerden devam edecek. 


Bu bir aylık süreçte Danıştay, alınan mahkeme kararıyla ilgili itirazı kabul ederse, yüklenici firma şantiyeyi tamamen terk etmeden çalışmalara devam edecek. Bu durumda zaman kaybedilmemiş olacak. 


Bir ay içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi davasını geri çekmezse, yüklenici firma şantiyeden tamamen ayrılmış olacak ve daha sonra inşaata engel bir durum kalmasa bile zaman kaybedilmiş olacak. 


Danıştay ihalenin iptalini onaylarsa, Karşıyaka Stadı için işler en başa dönecek. Tekrardan ihale ve ödenek süreçleri yaşanacak. 10 ayda teslim edilmesi beklenen stat en erken 3-4 yıl içinde başka engellemelere maruz kalmazsa bitebilecek.


Yeni Asır









Bu haber Yeni Gün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Aankara 18'inci İdare Mahkemesi'nin geçen ay verdiği ihaleyi iptali kararına rağmen Karşıyaka'da yapımı devam eden 15 bin kişilik yeni stadın inşaatı, firmaya yeni hak edişlerin yapılmayacağı bildirilince durduruldu.


Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine verilen ve 6 Ocak'ta taraflara tebliğ edilen mahkeme kararı sonrasında, zemin iyileştirme, kazıklama ve altyapı çalışmalarını sürdüren müteahhit firma Ali Acar İnşaat'a 18 Şubat'ta gönderdiği yazıda, Danıştay'a yapılan itirazdan sonuç çıkana kadar yeni hak ediş ödemesi yapılmayacağını bildirdi. TOKİ'nin tebligatı üzerine çalışmaları sonlandıran firma, stat arazisindeki iş makinalarının büyük bölümünü geri çekti.


NE OLABİLECEK


Karşıyaka yönetimi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TOKİ ve müteahhit firma Ali Acar İnşaat, Danıştay’ın bir an önce Ankara 18’inci İdare Mahkemesi kararının yürütmesini durdurmasını bekliyor. Bu arada Danıştay sürecinin uzaması halinde ihalenin tasfiyesinin gündeme geleceği kaydedildi. Yeni stat için 28 Ocak 2014’te TOKİ’nin yaptığı ihalenin tasfiye edilmesi durumunda, önümüzdeki süreçte Danıştay kararıyla yasal engeller kalksa dahi yeni bir ihale yapılması gerektiği bildirildi. Bu durumda, ilk etapta 2016 yılında bitirilmesi planlanan stadın inşaat süreci yine uzayacak, Karşıyaka, İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri de yıkıldığıyla kalacak.


Yeni Gün



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANKARA 18'inci İdare Mahkemesi'nin geçen ay verdiği ihaleyi iptali kararına rağmen Karşıyaka'da yapımı devam eden 15 bin kişilik yeni stadın inşaatı, firmaya yeni hak edişlerin yapılmayacağı bildirilince durduruldu. Yaşanacak yasal gecikmelerle inşaatın yeni yıla kalabileceği öğrenildi. 


Sözcü




Haber Posta Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Mahkemenin verdiği ihaleyi iptal kararına rağmen Karşıyaka'da yapımı devam eden 15 bin kişilik yeni stadın inşaatı, firmaya yeni hak edişlerin yapılamayacağı bildirilince durduruldu.


Ankara 18'inci İdare Mahkemesi'nin geçen ay verdiği ihaleyi iptali kararına rağmen Karşıyaka'da yapımı devam eden 15 bin kişilik yeni stadın inşaatı, firmaya yeni hak edişlerin yapılmayacağı bildirilince durduruldu. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine verilen ve 6 Ocak'ta taraflara tebliğ edilen mahkeme kararı sonrasında, zemin iyileştirme, kazıklama ve altyapı çalışmalarını sürdüren müteahhit firma Ali Acar İnşaat'a 18 Şubat'ta gönderdiği yazıda, Danışta'ya yapılan itirazdan sonuç çıkana kadar yeni hak ediş ödemesi yapılmayacağını bildirdi. TOKİ'nin tebligatı üzerine çalışmaları sonlandıran firma, stat arazisindeki iş makinelerinin büyük bölümünü geri çekti.



Posta Ege



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


KARŞIYAKA Stadı inşaatı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı üzerine durdurulmuştu. Yüklenici firma olan Ali Acar İnşaat dün inşaat alanını terk etti. Böylece bölgedeki iş düzeni bitirildi. 


Yeni Yüzyıl


Geri Dön