26 / 04 / 2024

Karşıyaka ve Göztepe statlarının ihaleleri iptal edildi!

Karşıyaka ve Göztepe statlarının ihaleleri iptal edildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka ve Göztepe statlarıyla ilgili açtığı davada ‘İptal’ kararı çıktı. Gerekçe olarak, stat yapılacak arazilerdeki mülkiyet sorunu, arazi birleştirme ve ayırma işlemlerinin tamamlanmaması gösterildi



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılmasına karşı çıktığı Karşıyaka ve Göztepe statlarının inşaatına büyük bir darbe vurdu. Büyükşehir'in iki stadın ihalesinin iptaline yönelik 2014 yılında açtığı davalarda iptal kararı çıktı.  Ankara  18. İdare Mahkemesi, 15'er bin kişilik iki yeni stadın ihalelerini iptal etti. 28 Ocak ve 29 Ocak 2014'te Toplu Konut İdaresi'nce gerçekleşen ihalelerin iptaline gerekçe olarak, stat yapılacak arazilerdeki mülkiyet sorunu, arazi birleştirme ve ayırma işlemlerinin tamamlanmaması gösterildi. 


Sorun çözülmüştü 


İhalelerin ardından geçen 2 yıllık süreçte, Büyükşehir Belediyesi Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri'ndeki arazi içindeki 1406 metrekare, Karşıyaka Belediyesi de Karşıyaka İlçe Stadı'ndaki 2770 metrekarelik paylarını bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devretmişti. Devir işlemleri sonrası arazilerdeki mülkiyet sorunları çözülüp parsel birleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Bu aşamada, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve  TOKİ  ile ihaleleri alan Ali Acar İnşaat ve DOYAP Yapı'nın bu belgelerle birlikte iptal kararını temyize taşıyacağı belirtildi. İnşaat ruhsatı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı beklenen Karşıyaka Stadı'nda zemin iyileştirme çalışmaları yapılırken, Göztepe Stadı için Gürsel Aksel Tesisleri'ndeki yıkım çalışmaları devam ediyor. Bu arada  İzmir  Şehir Plancıları Odası'nın ihalelerin iptaliyle ilgili davası ise sürüyor. Karşıyaka Başkanı Fatih Diniz, en kısa sürede statlarına kavuşmak istediklerini ve ilerleyen bir işin durdurulmasının zarar verici olduğunu belirtti. Diniz, "Statların durdurulmasıyla ilgili çıkan haberi görünce biz de şok olduk. İlerleyen bir işin durdurulması kulüplere zarar verir. Karşıyaka olarak bu stadımza en kısa sürede kavuşmak istiyoruz. Açılan bu davaların geri çekilmesiyle ilgili biz de Aziz Kocaoğlu ile görüşeceğiz. Bu statlara ihtiyacımız" dedi. 


"Bütün işler eksiksiz" 


Karşıyaka'nın stadyum yapımı ile ilgili çalışmalarda yer alan Karşıyaka'nın eski Başkanı Ali Erten, 2014'te dava açılırken gerekçe gösterilen unsurların şu an ortada olmadığını belirtti. Erten, "Büyükşehir, 2014'te davayı açtığın unsur olaraka gösterdiği birleştirme, ayırma, inşaat ruhsatı ve hisse devirleri sorunları gelinen noktada ortadan kalmıştır. Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesi geçtiğimiz aylarda stat yapımı için Spor Bakanlığı'na gerekli devirleri yapmıştı. Statlarla ilgili bütün işler eksiksiz olarak yapılmıştır. Karşıyaka Spor Kulübü en kısa sürede Büyükşehir ile temasa geçip bu davanın geri çekilmesiyle ilgilenmelidir. Davanın temize gitmesi büyük zaman kaybı yaşatır" dedi. 


"Kocaoğlu yapıcı olmalı" 


Karşıyaka Taraftarlar Derneği Başkanı Okan Kırmacı da, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan stat konusunda daha yapıcı olmasını istediklerini belirtti. Kırmacı, "Biz o stadın gelecek sezon biteceğini biliyoruz ve Karşıyaka taraftarı olarak en kısa sürede hak ettiğimiz kendi stadımızda maçlarımızı oynamak istiyoruz" dedi.


Çok şaşkınız


Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, Karşıyaka Kulübü gibi kendilerinin de çok şaşkın olduğunu belirtti. Sepil, "Bu hiç beklemediğimiz bir gelişme. Kararda temyiz yolu açık. TOKİ ve bakanlıkla görüşmelerim oldu. TOKİ'nin Danıştay'a temyiz için başvuracağı haberini aldım. Şu anda mevcut stat inşaatının durması gibi bir tebligat elimize ulaşmadı. Stat inşaatının duracağını pek düşünmüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden randevu istedim, kendileriyle görüşüp durumu anlamaya çalışacağım. Bu süreçte belediyenin istediklerini gerçekleştirdik. Stada otopark koydurduk. Göztepe'yi Süper Lig'e taşımaya çalışıyoruz. Kendi stadımızda 2 yıl sonra oynayabileceğiz diyoruz. Buna göre yatırım yapıyoruz. Gürsel Aksel Tesisleri'ni bile yani altyapıyı bile stat için feda ettik. Ancak hala bir stat sorununu çözemedik" dedi.


"Ne kadar engellese de İzmir'e kazandıracağız"


Statların yapılmasıyla ilgili süreci yakından takip eden AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, iptal kararlarının ardından Başkan Aziz Kocaoğlu'na sert tepki gösterdi. İptal kararıyla Kocaoğlu'nun muradına erdiğini dile getiren Dağ, "Ne yazık ki yaptığımız çağrılar, bütün iyi niyetli tutumlarımız karşılıksız kaldı. Büyükşehir Belediye Başkanı her ne kadar İzmir'in ve İzmirliler'in hizmete ulaşımını engelleme noktasında mücadele etse de bizler burada söz veriyoruz. Her türlü engellemelere rağmen Karşıyaka ve Göztepe'nin hak ettiği o iki stat er ya da geç bitirilecek ve hizmete açılacaktır. Ama, hizmetlerin engellenmesi için dava üstüne dava açan Büyükşehir Belediye Başkanı, o stat yaşadığı sürece unutulmayacak ve her zaman hak ettiği gibi anılacaktır" açıklamasını yaptı. "İzmir'in gerek futbolda gerekse de diğer spor dallarında daha başarılı olması ve bu şehrin şampiyonluklarla anılması için tüm vekillerimiz ve yerel yöneticilerimizle var gücümüzle mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz" diyen Dağ, "İzmir'e yeni statlar kazandırmak için kolları sıvadık ve 2014'te yapılan ihale ile ilgili ilk önemli adımı atmış olduk. Ne yazık ki, belediyelerin takınmış oldukları, ne bizim ne de İzmirlilerin anlam veremediği bu yaklaşım neticesinde iğneyle kuyu kazar hale gelindi" diye konuştu.


Büyükşehir'den çelişkili açıklamalar


Büyükşehir Belediyesi'nin önce statların ihalelerinin iptaline yönelik dava açıp ardından Göztepe'deki stadın yapılacağı alandaki arazisini proje için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devrederek çelişkili bir tavır sergilemesi tepki çekti. Başkan Kocaoğlu da 2015 yılı başında yaptığı açıklamada, Gürsel Aksel ve Karşıyaka Yalı'ya stat yapılması konusunda herhangi bir yasal engelin olmadığını, Bakanlığın isterse hemen projeye başlayabileceğini söylemişti. İptal kararının ardından açıklama yapan Büyükşehir, Karşıyaka ve Göztepe'de stat yapılmak istenen parselin bulunduğu alanın, konutların yoğun olarak yer aldığı, etrafında hiçbir açık alanın bulunmadığı bir bölgede yer aldığını belirtti. Bu alanların bölgelerindeki tek büyük açık alan niteliğinde olması nedeniyle afet sonrası çadır kurulacak alan olarak hizmet vermesinin planlandığının bildirildiği açıklamada, "Stadyum ile bölgedeki trafik yükü ciddi bir artış gösterecek ve bu durum özellikle maç günlerinde kent yaşamının kilitlenmesine yol açacak. Otopark yönetmeliğine göre 15 bin seyirci kapasiteli bir stadyumun 500 araçlık otoparka sahip olması gerekirken, Göztepe Stadı'nda 195 araçlık otoparka yer verildiği, Karşıyaka Stadı projesinde ise otopark alanına hiç yer verilmediği görülmüştür. Tüm bu hususların 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 3. maddesine aykırıdır." denildi.


Yeni Asır


Haber Aliağa Ekspres Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine Karşıyaka ve Göztepe'ye yapılması planlanan 15'er bin kişilik iki yeni stadın ihalesini iptal etti.  28 Ocak ve 29 Ocak 2014'te Toplu Konut İdaresi'nce gerçekleşen ihalelerin iptaline gerekçe olarak, stat yapılacak arazilerdeki mülkiyet sorunu, arazi birleştirme ve ayırma işlemlerinin tamamlanmaması gösterildi. Ancak ihalelerin ardından geçen 2 yıllık süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri'ndeki arazi içindeki 1406 metrekare, Karşıyaka Belediyesi de Karşıyaka İlçe Stadı'ndaki 2770 metrekarelik paylarını bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devretmişti.  Devir işlemleri sonrası arazilerdeki mülkiyet sorunları çözülüp parsel birleştirme işlemleri tamamlanırken, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve TOKİ ile ihaleleri alan Ali Acar İnşaat ve DOYAPYapı'nın bu belgelerle birlikte iptal kararını temyize taşıyacağı belirtildi. Son gelişmelerin ardından, yılan hikayesine dönen yeni statların inşaat sürecinin yeniden uzaması bekleniyor. İnşaat ruhsatı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı beklenen Karşıyaka Stadı'nda zemin iyileştirme çalışmaları yapılırken, Göztepe Stadı için Gürsel Aksel Tesisleri'ndeki yıkım çalışmaları devam ediyor. Bu arada İzmir Şehir Plancıları Odası'nın ihalelerin iptaliyle ilgili davası ise sürüyor. 


AK PARTİLİ DAĞ'DAN KOCAOĞLU'NA TEPKİ 

AK Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Karşıyaka ve Göztepe statlarının ihalesinin iptali sonrası yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu'nu sert bir dille eleştirdi. Kocaoğlu'nu 'İzmirve İzmirliler'e yapılan hizmetleri engellemek'le suçlayan Dağ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun talimatı ile açılmış olan Karşıyaka ve Göztepe stadının ihalesinin iptaline ilişkin dava sonuçlandı ve Büyükşehir, temyiz yolu açık olmak üzere davayı kazanmış oldu. Karar sonrası Büyükşehir Belediyesi bu başarısını kutlarken, Karşıyakalıların tarihi statlarına kavuşması ve kulübün buradan elde edeceği gelir de ertelenmiş oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı her ne kadar İzmir'in ve İzmirlilerin hizmete ulaşımını engelleme noktasında mücadele etse de, bizler burada söz veriyoruz; her türlü engellemelere rağmen kulüplerin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak, Karşıyaka ve Göztepe'nin tarihini yaşatacak statlar er ya da geç bitirilecek ve hizmete açılacaktır. Ama hizmetlerin engellenmesi için dava üstüne dava açan Büyükşehir Belediye Başkanı o stat yaşadığı sürece unutulmayacak ve her zaman hak ettiği gibi anılacaktır." 


BÜYÜKŞEHİR: SORUN SADECE MÜLKİYET PROBLEMİ DEĞİL 

Ankara 18. İdare Mahkemesi, Karşıyaka ve Göztepe'ye yapılacak yeni statların ihalelerini, tesis yapılacak ariziye ilişkin mülkiyet işlemleri tamamlanmadığı gerekçesiyle iptal ederken, davayı açan İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açılan davanın sadece mülkiyet işlemleriyle ilgili olmadığı belirtilen açıklamada, afet toplanma bölgesi, trafik yoğunluğu ve otopark sorununun da dava konusu olduğu belirtildi. Büyükşehir konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce açılan iptal davasında; stadyum yapılmak istenen parselin bulunduğu alanın konutların yoğun olarak yer aldığı, etrafında hiçbir açık alanın bulunmadığı, bu alanların bölgelerindeki tek büyük açık alan niteliğinde olması nedeniyle hem kentin nefes aldığı bir alan olarak, hem de 1. derece deprem bölgesi olan kentimizde Afet Sonrası Çadır Kurulacak Alan olarak hizmet vermesi planlandığı, stadyum ile birlikte projede yer alan ticari kullanımların yapımı ile bölgedeki mevcut trafik yükü ciddi bir artış gösterecek ve bu durum özellikle maç günlerinde kentin yaşamının kilitlenmesine yol açacağı, otopark yönetmeliğine göre 15 bin kapasiteli bir stadyumun 500 araçlık otoparka sahip olması gerekirken, Göztepe Stadı'nda 195 araçlık otoparka yer verildiği, Karşıyaka Stadı projesinde ise otopark alanına hiç yer verilmediği, bu durumun bölgeye ayrıca bir otopark yükü de getirdiği, tüm bu hususların 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 3. maddesinde düzenlenen 'Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamaz' hükmüne aykırı olduğu hususlarına dikkat çekildi." 


Aliağa Ekspres Gazetesi



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İzmir Büyükşehir'in açtığı dava sonucunda mahkemenin stat ihalelerini iptal ettiğini hatırlatan AK Partili Dağ, CHP'li vekillere çözüm için çağrıda bulunduklarını bildirdi


KSK BAŞKANI DİNİZ'İ ZİYARET ETTİ


Karşıyaka Spor Kulübü (KSK) Başkanı Fatih Diniz'e hayırlı olsun ziyaretinde bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, stat konusunu uzlaşma içinde çözüme kavuşturmak istediklerini söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Plan ve Bütçe Komisyonunda CHP İzmir Milletvekillerine çağrı yaptıklarını kaydeden Dağ, "İzmir 1,5 yıl içinde Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak Stadı'nı kazanır ama bunun için dava bir kenara konulmalı. Büyükşehir'in Alsancak için yaptığı teklifi de önemli buluyoruz" dedi. 


YİĞİT DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALKAR


Dağ, Karşıyaka'nın ligdeki durumunun farkında olduklarını söyleyerek, "Aslan düştüğü yerden kalkarmış. Takımın ligde kalması ve gelecek sene Süper Lig'e çıkması için birlikte uğraşacağız" diye konuştu. Fatih Diniz ise hem maddi hem de sportif anlamda sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "İyi günlerde herkes gelir. Mühim olan bu sıkışık günlerde birlikte olmak" dedi. Diniz, kulübün geleceği açısından stadın bir an önce bitirilmesi gerektiğini kaydettti. 


Sabah


Geri Dön