20 / 04 / 2024

Kars'ta 115 yıllık Çamçavuş Köprüsü taşındı!

Kars'ta 115 yıllık Çamçavuş Köprüsü taşındı!

Kars'ın Susuz ilçesinde 115 yıl önce Ruslar tarafından yaptırılan 105 ton ağırlığında ve 60 metre uzunluğundaki Çamçavuş Köprüsü taşınarak Kars Çayı'nın üzerine başarılı şekilde yerleştirildi



Kars'ın Susuz ilçesinde 1899 yılında Ruslar tarafından yaptırılan 105 ton ağırlığında ve 60 metre uzunluğundaki Çamçavuş Köprüsü, hidrolik sistem aracılığıyla 21 kilometre mesafedeki Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Paşaçayır kampüsü çevresinden akan Kars Çayı'nın üzerine başarılı şekilde yerleştirildi.


Taşıma işlemine dün başlanan ve hava karardığı için Kars Garnizon Şehitliği önüne çekilen tarihi köprünün taşıma işlemine bugün de devam edildi. Taşıma işlemine 06.30'da tekrar başlanılan köprü, öğle saatlerinde KAÜ yerleşkesine getirildi.


Köprü, yaklaşık yarım saat süren ve ince hesapların yapıldığı çalışmayla ipek halatlar eşliğinde taş ayaklara yerleştirildi.


Köprünün yerleştirme esnasında Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ve taşıma işini alan şirkete ait yetkililerinin geniş güvenlik önlemleri aldıkları görüldü. Köprünün yerleştirme işleminin tamamlanmasının ardından sevinç yaşayan yetkililer, hatıra fotoğrafı da çektirdi.


Köprüyü taşıyan tır, 21 kilometrelik yolu 36 saatte alabildi.


Firma yetkilisi Bülent Yanmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, hummalı bir çalışma sergilediklerini belirterek, sökme işlemi dahil 3 gün çalıştıklarını söyledi.


Zor bir çalışma gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Yanmaz, "70 personel çalıştı. 3 günde yerine ulaştırabildik. İpek halatlarla indirdik. Hassas bir şekilde yerine konuldu" dedi.


Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü sanat yapıları başmühendisi Azer Doğuş Sömen de tarihi köprünün baraj altında kalmaması için koruma altına aldıklarını bildirdi.


Geçişe engel olduğu için yol üzerindeki elektrik, telefon hatlarını kestiklerini ve 26 hat deplase ettiklerine dikkati çeken Sömen, "Üniversitenin giriş nizamiyesi zorlandığımız yerlerdi ama bir sıkıntı yaşamadık. Son noktaya vardık. Çevre düzenlemesi çalışmaları da devam edecek" diye konuştu.


AA




Geri Dön