25 / 04 / 2024

Kars'ta Engelsiz Yaşam Merkezi açıldı!

Kars'ta Engelsiz Yaşam Merkezi açıldı!

Kars'ta TOKİ tarafından yapılan Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Engelsiz Yaşam Merkezi´nin açılışı yapıldı



Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf,  "Engellilerimizin hayata daha aktif katılmaları için bütün imkanları seferber etme, tüm tedbirleri alma kararlılığındayız" dedi.

Kars´ta, Halime Arslan Yıldız Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu ile Erkek Öğrenci Yurdu´nu ziyaret ederek incelemelerde bulunan Kavaf, daha sonra kent girişinde  TOKİ  tarafından yapılan Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Engelsiz Yaşam Merkezi´nin açılış törenine katıldı.

Kavaf, törende yaptığı konuşmada, engelsiz yaşam merkezlerinin, yatılı bakım ve rehabilitasyon hizmetinin kalitesini yükseltmek için geliştirdikleri yeni bir model olduğunu söyledi.

Tek katlı, müstakil, bahçeli ve 12´şer kişilik yaşam evleri ile rehabilitasyon ve idare biriminden oluşan engelsiz yaşam merkezlerinin 7 ilde faaliyet gösterdiğini ve Kars´ın da bunlardan biri olduğunu belirten Kavaf, şunları kaydetti:

"Engelsiz yaşam merkezlerimizde aile ortamına yakın fiziki şartlar oluşturulmuştur ve gerek özel bakım merkezlerine gerekse diğer ülkelere örnek gösterebilecek bakım ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır. Biz teknolojiyi engelleri kaldırmak için kullanıyoruz. Engellilerimizin hayata daha aktif katılmaları için bütün imkanları seferber etme, tüm tedbirleri alma kararlılığındayız. Bu çerçevede engelli vatandaşlarımız için yaptığımız yatırımlar tüm ekonomik kaygılarımızın üzerindedir. Uygulamaya koyduğumuz yeni hizmet modellerimizle engellilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak pek çok yenilik gerçekleştirdik."

Yeni düzenlemelerle bakıma muhtaç özürlülerin bakımlarının ikametgahlarında yada özel veya resmi bakım merkezlerinde güvence altına alındığını ifade eden Kavaf, şöyle devam etti: "Bu düzenleme neticesinde evde bakım hizmetlerimiz ve özel bakım merkezi hizmetlerimiz başlamıştır. Tüm Türkiye´de ailesi yanında ve akrabaları tarafından bakılmakta olan 250 binden fazla engelli için evde bakım ücreti ödüyoruz. Böylece özürlülerimizin kendi ailelerinin yanındayken dahi bakımları güvence altına alınmıştır. Evde bakım ücretine rağmen ailesi yanında bakımı mümkün olmayan özürlülerimize, Genel Müdürlüğümüze bağlı 67 resmi ve 56 özel olmak üzere toplam 123 yatılı kuruluşumuzda, 7 bin 358 özürlümüze bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir."

Özürlü bakım hizmetleri konusunda son olarak uygulamaya konulan yeni bir hizmet modelinin de "umut evi" olduğunu anlatan Kavaf, "2009 yılında İzmir´de uygulamaya başlanan bu yeni hizmet modelimiz kapsamında üç evimiz bulunmaktadır. Umut evlerimiz resmi kuruluşlarımıza bağlı ek ünite olarak, bir apartmanda kiralanan bir dairede veya bir sitede kiralanacak müstakil bir evde ortalama 6 özürlünün bakıcı personelin refakatinde yaşayacağı biçimde planlanmıştır. Böylece ailesi yanında bakımı mümkün olmayan özürlülerimiz, sosyal hayattan koparılmadan,  toplum ile birlikte yaşayabileceklerdir. Mevcut umut evi hizmetlerimizden alınan geri bildirimlerin çok olumlu olduğu görülmektedir. Bu nedenle umut evi hizmet modelimizin de yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarımız ve teşviklerimiz sürmektedir" diye konuştu.

Bakan Kavaf, Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Engelsiz Yaşam Merkezi´nin açılışını yaptıktan sonra Ardahan´a hareket etti.
AA


Geri Dön