29 / 03 / 2024

Kartal Belediyesi, Hamburg'taki dönüşümü inceledi!

Kartal Belediyesi, Hamburg'taki dönüşümü inceledi!

Kartal Belediyesi, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Almanya’nın Hamburg kentini ziyaret etti. 29 kişilik heyet şehirdeki dönüşüm çalışmalarını inceledi.



Türkiye’de kentsel dönüşüm konusunda örnek bir belediyecilik gösteren Kartal Belediyesi, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Almanya’nın Hamburg kentine bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye’de yaptığı kentsel dönüşüm uygulamaları ile bir ilki gerçekleştiren Kartal Belediyesi heyeti, Hamburg’u ziyaret ederek dönüşüm konusunda çalışmaları yerinde inceledi. Ziyarete Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay ve Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün eşi Feray Öz ile birlikte CHP ve AKP Meclis üyeleri, birim müdürleri, teknik kadrodan oluşan 29 kişi katıldı.

 

İlk olarak Hamburg Eyalet Meclisini ziyaret eden Kartal Belediyesi heyetine Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eyalet Milletvekili Kazım Abacı eşlik etti. Meclisi gezen ve meclisin işleyişi hakkında bilgi alan heyet, daha sonra Abacı’dan Hamburg’un siyasi yapısı ve kentsel dönüşümü hakkında bilgi aldı. Hamburg’un konut politikasında belki de Almanya’nın en önde gelen şehirlerinden biri olduğunu belirten Abacı “Hamburg’da yılda 10 bin konut yapma projesi var. Bu konutların üçte biri sosyal konut olmak zorunda. Bu konuda devlet desteği veriliyor. Hamburg’daki ev kiralarının ortalama metrekaresi 12-13 euro iken sosyal konutlarda oturanlar yarı fiyatına oturuyorlar. Hamburg göç alan bir şehir ama alanı çok fazla olmadığı için yüksek katlara da onay veriliyor. Hafen City gibi yeni yapılan şehirlerde çevre planlaması çok düzenli bir şekilde yapıldı” dedi. Hamburg’da yapılan G20 Zirvesi’nde çıkan olaylardan dolayı istifası istenen Hamburg Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Olaf Scholz ile yapılacak görüşme, meclis oturumundan ve sıcak gündemden dolayı iptal edildi.

 

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay yaptığı açıklamada, “Kartal kentsel dönüşümde çok önemli yol aldı ve Türkiye’de de lider konumunda olan bir ilçe. Bunu uluslararası boyuta taşımaya çalışıyor. Hamburg da bu alanda öncü ve dünyada kentsel dönüşümü çok başarılı olarak gerçekleştiren önemli şehirlerden biri. Özellikle Hafen City gibi alanlarda bunu bizzat gördük. Amacımız bu deneyimlerden faydalanmak, yerinde görüp gözlemlemek ve güzellikleri ilçemize aktararak karşılıklı fikir alışverişinde bulunabilmektir” dedi. 2 yıldır Kartal Zirvesi adıyla bu projeyle ilgili çalışmalar yaptıklarına da değinen Okay, “Hamburg Belediye Başkanı ve heyetini Mayıs ayında üçüncüsü yapılacak olan Kartal Zirvesi’ne davet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Kentsel dönüşümde Kartal Modeli uygulamaları hakkında bilgi vererek, yerinde, deprem ve kentsel dönüşümden oluşan üç modeli Kartal’da uyguladıklarını belirten Okay, “Bu uygulama ile insanları yerinden etmeden dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de bunu uygulayan tek ilçeyiz” dedi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün eşi Feray Öz ve Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eyalet Milletvekili Kazım Abacı’ya hediye takdim etti.

 

Heyet daha sonra Lübeck, Hafen City, Altona gibi ilçeleri gezerek G20 Zirvesi’nde liderlerin aile fotoğrafı çektirdiği ElbPhilarmonie Konser Salonu’nu ve İBA Projesini de yerinde inceledi.


Geri Dön