24 / 04 / 2024

Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'ne itiraz edildi

Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'ne itiraz edildi

 Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin askıya çıkan imar planlarına ilçe halkı ve belediye itiraz etti



Açılan uluslararası yarışmayı kazanan Irak asıllı ünlü mimar Zaha Hadid tarafından 2007 yılında yapılan Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin askıya çıkan imar planlarına ilçe halkı ve belediye itiraz etti. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, ilçenin bu projeyle ölü bir kente dönüştürülmek istendiğine dikkat çekerek "Bir bayram günü Maslak'tan geçtiğinizde nasıl boş bir kent görüyorsanız, bu planla da Kartal'da görülecek manzara aynı olacaktır. İnsan unsuru bulundurmayan projede geri adım attıracağız" dedi.

Şubat ayında askıya çıkan "1/5 bin ölçekli Kartal Merkez Nâzım İmar Planı'na yönelik ilçe halkının itiraz dilekçeleri geçen hafta Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Kartal Belediyesi de büyükşehir belediyesine itirazını iletti. Belediye ay başında da Kartal Ekolojik Pazar Eğitim Çadırı'nda halkın, sivil toplum örgütlerinin, derneklerin, meslek odalarının katılımı ile kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı. Belediye Başkanı Öz, "Zaha Hadid Planı" olarak bilinen imar planı ile ilgili "Bu plan üstünde açık, kapalı spor alanı var mı, gördünüz mü? Kentsel dönüşüm bina dönüşümü değildir. İnsan olmalı içinde" diye konuştu.

Tapular yok sayılıyor
Plana tamamen karşı olduklarını vurgulayan Öz, şöyle devam etti: "Zamanında 'Ben binanı planlıyorum. Sen de burada otur, burada da çalış' denmediği için herkes el yordamıyla yapısını yaptı. Sorunları düzeltmek adına yapılan bu planla da deniliyor ki, 'Tapunuzu yok sayıyoruz, burayı terk edin gidin. Sen 30-40 yıldır burada oturuyorsun, ama buraya da yakışmıyorsun'. Hem vatandaşın mülkünü alacaklar hem de ev sahibi yapıyormuş gibi üstüne borçlandırıp başka yere gönderecekler. Burada da Sulukule'ye yaptıklarını yapıyorlar." Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Doğan da, belediyenin katkısının olmadığı, Kartal'a uyarlanmaya çalışılan projeyi onaylamadıklarını söyledi.
Cumhuriyet


Geri Dön