24 / 04 / 2024

Kartal'da kentsel dönüşüm yıkımları yapılıyor!

Kartal'da kentsel dönüşüm yıkımları yapılıyor!

Kartal Belediyesi girişimi ile başlatılan kentsel dönüşüm projesinin yıkım çalışmaları devam ediyor...




Kartal Belediyesi “Yerinde dönüşüm projesi”ne devam ediyor. Kartal halkının ikamet ettikleri yerde yaşamlarını sürmesini hedefleyerek “yerinde dönüşüm projesini” hayata geçiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, vatandaşların haklarını koruyarak yenileşme sürecinde yapılacak çalışmalara destek veriyor.  Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün 2009’daki seçim bildirgesinde “En öncelikli projem” dediği “İnsan Odaklı Deprem Dönüşüm”  Projesi’nin bir adımı olan yeni yıkım Atalar Mahallesi Doğu Caddesi’nde gerçekleştirildi.

 

Yıkım törenine,  Yerel Yönetimlerden sorumlu CHP İl Başkan Yardımcısı A. Şükrü Metin CHP Kartal İlçe Başkanı Kamer Gök, Kartal Belediyesi Başkan Vekili Ergun Öztaner, Belediye Başkan Yardımcıları Ayşe Çiğdem Ertan Ali İlyas Halilbeyoğlu, Ali Rıza İkisivri, Gülseren Böyüktaş, Fügen Mavi, , Başkan Danışmanları Ömer Fethi Gürer, Nizamettin Zorgül, Haydar Oğuz, Kartutaş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şener, Kartansaş Genel müdürü Düzgün Çapar, Kartal Belediyesi Meclis üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, CHP Kadın Kolları üyeleri, CHP Gençlik Kolları üyeleri, Kartal Mahalle Muhtarları ve çok sayıda Kartallı katıldı.

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün cenaze töreni nedeniyle katılamadığı yıkım töreninde

CHP Kartal İlçe Başkanı Kamer Gök bir konuşma yaptı. Gök, “Kentler mutlak suretle evrensel uyum kaidelere ve plan klasiklerine uygun yıkılır. Kentler, içinde bulunan toplumun tarihsel birikimine, sosyolojik değerlerine bağlı olarak kendilerini yenilerler. Bunun İstanbul’daki ilk örneği Sulu kuledir. Orada AKP kentsel dönüşüm yaparak vatandaşları oradan sürgün etti ve rant üretmek üzere kenti yeniledi. Ancak bu konu ayrıca evrensel hukukun teminatı altında olduğu için Birleşmiş Milletlerin takibine uğradı.


Bir başka örneği ise Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün Yakacık’ta Siirt Mahallesi olarak bilinen aynı zamanda mülkiyet sorunu olan bir yerde yaptığı kentsel dönüşümdür. Bu da yerinde dönüşüm. Tamamen oranın sosyolojik tarihsel kültürünün içinde yer aldığı ve asla sürgünün olmadığı ve haklarının korunduğu bir yeniden yapılanma projesidir. Bence bunu her yerde anlatmak lazım çünkü çok ciddi bir örnektir. O nedenle sevgili Belediye Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Kartal, Başkanımız Altınok Öz’ün önderliğinde deprem prensiplerine uygun olarak sahiplerinin rızasını da esas alarak hızla yenileşme sürecine doğru gidiyor. Kartal, Sosyal Demokrat anlayışın ve Sayın Altınok Öz’ün önderliğinde yaşanılır örnek bir kent olmaya doğru ilerlediğini görmekteyiz. Bu çalışmanın da örnek bir çalışma olacağından hiç şüphem yoktur” diye konuştu.

 

Kamer Gök’ün konuşmasının ardından bina sahipleri Şaban ve Osman Kara kardeşlerle birlikte yıkım törenine geçildi. Kepçe yardımıyla bina yıkıldı. Bina sahiplerinden Osman Kara, “Kartal Belediyesi’ne kentsel dönüşüme müracaat ettik. Gerekli prosedürleri yerine getirdik ve yıkım kararı alındı. Bu yıkım belediye ile koordineli olarak gerçekleşti. Süreç boyunca her türlü desteği verdiler. Herhangi bir sıkıntı yaratılmadı. Biz beşkardeşiz bir de annemiz var, binamız yapıldıktan sonra hepimiz burada yaşayacağız” dedi.



Geri Dön