27 / 04 / 2024

Kartepe Uzunçiftlik’in alt yapı sorunu çözüm bekliyor!

Kartepe Uzunçiftlik’in alt yapı sorunu çözüm bekliyor!

Yağmurun ilk dakikalardan itibaren sel felaketine neden olduğu Emekevler’de Mahalle Muhtarı Mevlüt İnan, felaketin ardından en büyük isteklerinin bölgedeki altyapı sorunun bir an önce giderilmesi olduğunu söyledi.




Kartepe’nin büyük bölgelerinden Uzunçiftlik, geçtiğimiz haftalarda yaşanan sel felaketinde mağduriyete uğrayan yerleşim yerlerinden biri olmuştu. Yağmurun ilk dakikalardan itibaren sel felaketine neden olduğu Emekevler’de Mahalle Muhtarı Mevlüt İnan, felaketin ardından en büyük isteklerinin bölgedeki altyapı sorunun bir an önce giderilmesi olduğunu söyledi. Selin ardından İSU yetkililerinin beldede altyapı araştırması yaptığını belirten Muhtar Mevlüt İnan, sorunun giderilmesini beklediklerini ve dair umutlarının olduğunu ve beklemeye geçtiklerini kaydetti.

 

HALEN BEKLİYORLAR

Uzunçiftlik’in yoğun yağışlardan dolayı yaşanan sel felaketi üzerine şu anda yaralarını sarmaya çalıştığını söyleyen Mevlüt İnan, bölgede yaşayan insanların selden dolayı zor günler geçirdiğini ancak yine de sorunun kalıcı bir şekilde çözümü olacağına dair umutlarını kaybetmediğini söyledi. Muhtar İnan, felaketten sonra devletin yardım yaptığını ancak bunun kısmen yetersiz kaldığını işaret ederek, “Mağdurların zararlarını Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nı karşılıyor. Çok mağdur olanlara yatacaklar, konaklama ve yemekle ilgili yardımları oldu. Ama halen bekleyen çok sayıda insan var” dedi.

 

ŞU ANDA YETERSİZ

Selden dolayı yaklaşık 30 hanenin su baskınına uğradığını aktaran Mevlüt İnan, “Alt yapı yetersiz kalıyor. 40 yıllık alt yapılar burada yetersiz kalıyor. Mekanlara iskan verilirken yağmur yatakları giderler göz ardı ediliyor. O yüzden de sıkıntılar çok fazla oluyor. Mesela geçen ki yağışlarda biz yoğun yağışa maruz kaldık ve 30’a yakın hanemiz sel altında kaldı. Yapılaşma ve nüfus artıyor. Yağmur suyu doğal ortamını bulamayınca evlere doluyor. Tabii, İSU, selden sonra geldi çalışmalara başladı. Alt yapıyı genişleteceklerini söylediler. Şu anda umutlu bir şekilde bekliyoruz” dedi.

 

MERKEZİMİZ YOK

Kartepe’nin Uzunçiftlik bölgesindeki alt yapı sorunun en hayatı problem olduğunu ısrarla vurgulayan İnan, yerleşim yerlerinin kent veya ilçe merkezi özelliği bulunan yerlerden de uzak olduğunu söyleyerek, “Uzunçiftlik’in en büyük sorunlarından biri de kent merkezinin olmaması. İlçe merkezimiz yok. Buradaki insanlar genel manada, kendi ihtiyaçlarını Uzunçiftlik içinden karşılayamıyor. Ne yapıyor, uzakta olan bölgelere giderek ihtiyaçlarını karşılıyor. Burasının biraz daha bir gelişmesi, bir kent ya da ilçe merkezi hüviyetine kavuşturulması gerekiyor” diye konuştu.

 

BELEDİYEDE SORUN YOK

30 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve gelen yeni belediye yönetiminden bir şikayetlerinin olmadığını da söyleyen Mevlüt İnan, “Belediyemiz yeni göreve geldi. Buna rağmen iyi çalışmalar ya da en azından iyi projeler gerçekleştiriyorlar. Bunların tabii kağıt üzerinde kalmamasını ve hayata geçirilmesini istiyoruz. Şu anda en büyük beklentimiz bu yönde. Örneğin, belediyemizin Uzunçiftlik’e açmak istediği konak evleri var. Buralarda insanlar sosyalleşme imkanı bulur. Bu da beldemizdeki sosyalleşme sorununu bir nebzede olsun giderebilir” dedi.

 

YÜZDE ELLİSİ EMEKLİ

Uzunçiftlik’in bir diğer özelliğinin de bölgede yaşayan insanların yarısını emekliliğini yaşaması olduğunu söyleyen Mevlüt İnan, “Mahalle sakinlerinin yüzde 50’sini emekli vatandaşlar oluşturuyor. Burada sanayi çok olduğundan dolayı insanların çoğu hayatını buradan sürdürmüş. Yani, taşradan veya dışarıdan gelen bir süre burada çalışmış ve geriye dönmemiş. Bu arada aileleri kendileriyle birlikte buraya gelmiş. Ve hep kalmışlar. Şimdi de emeklilik hayatlarını sürüyorlar. Burası dört mevsim yaşanabilir sessiz bir yer. O yüzden de emekliler için tercih edilebilir bir yer” diye konuştu.

 

ÇOCUKLAR İÇİN ZOR

Kent ve ilçe merkezlerine uzaklığına bağlı olarak Uzunçiftlik’in yaşadığı sorunlardan birinin de çocukların okula gidip gelmesi olduğunu söyleyen İnan, “Öğretim kurumlarımız dağınık. Buradaki çocuklar servis ya da otobüslerle gitmek zorunda. Bunlar tabii küçük çocuklar olduğu için sorun oluyor. Ailelerin aklı ister istemez çocuklarında kalıyor. Çünkü çocuklar küçük yaşına rağmen, uzaktaki okullarına her daim tehlikeli olan trafiğin içinden geçerek gidiyor. Okulların da en azından yerleşim yerlerine yakın olması bizim için çok iyi olacaktır” şeklinde konuştu.

 

ÇOK SOKAK VAR

28 yıldır Uzunçitflik’te yaşayan ve iki dönemdir girdiği seçimlerde muhtar olan Mevlüt İnan, “Bölgemizin en önemli özelliklerinden biri de burada çok fazla sokağın olmasıdır. Örneğin benim muhtarı olduğum Emekevler’de sadece 50’ye yakın sokak var. Diğer mahallelerin sokaklarıyla birlikte bu rakam çok daha yukarıya çıkıyordur. Çok sokak var. Yerleşim alanlar gelişigüzel ve çarpık bir şekilde yapılıyor. Bazı bölgelerin biran önce kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Bu kadar fazla sokak olmasına gerek yok, bilmeyen biri buraya geldiğinde kaybolur” dedi.

 

ÖLÜMLER YAŞANIYOR

Bölgede sürekli kazaların yaşandığı Emekevler ve Ataevler mahallelerinin geçiş noktasında da bir an önce köprü yapılmasını isteyen İnan, “Uzunçiftlik Emekevler Mahallesi ve Ataevler geçiş noktasında üst geçit sorunu var. Burada çok fazla kaza oluyor. Ölümler yaşanıyor. Bizim de bu sorunun çözülmesi için bazı taleplerimiz var. Şimdi biz burada kesinlikle bir üst geçit yapılmasını istiyoruz. Bu hayatla ilgili bir konu. Orada yıllardır kazalar oluyor ve insanlar ölüyor. Hiç kimsenin bu konuya duyarsız kalma gibi bir hakkı yok” açıklamasında bulundu.


Manşet Kocaeli


Geri Dön