20 / 04 / 2024

Kaş Bölgesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı!

Kaş Bölgesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı!

Firma: TSKB

Proje: Kaş Bölgesi

Turizme bağlı olarak bölgede, kültür turları, sualtı dalışları, kano turları, doğa yürüyüşleri, mağara dalışları, yamaç paraşütü ve tekne turları yapılmaktadır...



TSKB Gayrimenkul Değerleme Antalya Şubesi'nden kıdemli değerleme uzmanı Halil Kırören Kaş Bölgesi'ni analiz etti...


Kaş Bölgesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı!


Kaş ilçesi, Antalya ilinin 187 km batısında, doğusunda Demre ilçesi, kuzeyinde Elmalı ilçesi ve batısında Fethiye ilçeleri ile komşudur. Ayrıca Yunanistan’nın Meis adası deniz komşusu olarak sayılabilir.  Maki bitki örtüsü altında dağlık arazi şartlarına sahip olup geniş, panaromik deniz manzarası sunan Kaş ilçesinin tarihi oldukça eskidir.



Yapılan araştırmalara göre, merkezinde Uzun çarşı Caddesi üzerinde bulunan Milattan Önce  4. Yüzyıla ait olduğu tahmin edilen lahid bulunmaktadır. Ticaret limanı olarak bilinen Antiphellos, Karia ve Likya Bölgeleri birbirine bağlayan yolların buluştuğu antik şehir üzerine kurulmuştur. Bölgede çok sayıda küçük ve büyük ölçekli tarihi kalıntılar bulunmaktadır. 



Kaş’a ulaşım daha çok karayolu ile sağlanmakta olup Dalaman Havaalanı ~160 km, Antalya Havaalanı ~220 km mesafededir. Bölgede yat limanı ile uluslar arası gemi ulaşımı sağlanabilmektedir. Yat limanı özellikle Meis adasında yaşayanların ulaşımı için oldukça önemlidir. 



1980 yıllara kadar çoğunlukla tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan yöre insanı, turizmin ülkemiz genelinde gelişimine bağlı olarak geçim kaynağı olarak turizm sektörüne geçmiştir. Ancak bölgede halen çok sayıda sera ve meyva bahçeleri bulunmakta ve akdeniz ikliminin verimli topraklarından oldukça çeşitli ürünler alınmaktadır. Yoğunlukla Yeşilköy, Ova ve Kınık beldelerindeki ve diğer bölgelerdeki seracılık faaliyetleri kış sezonunda yapılmasıyla bölgedeki ekonomik hareketlilik kış sezonu boyunca sürmektedir.  Ayrıca bölgede arıcılık ve balıkçılık da yapılmaktadır.



Bölgede turizm ve tarımsal faaliyetlerin artarak devam etmesiyle nufusunda hareketlilik oluşmuş ve 1980 yılı ilçe merkezi nufusu 3000 kişi civarındayken 2009 yılı nufus sayımına göre bu rakam 7.000 kişiye ulaşmış  olup 2011 yılı nufus sayımına göre 7.192 kişiye ulaşmış olup, Kaş ilçesinin genel nüfusu ise 53.588 kişidir. Genel olarak nufus artışı ilçe ve turizmin yoğunlaştığı belde merkezlerinde gözlenmektedir.



Turizm bağlı olarak son zamanlarda ilgi çeken ilçelerimizden olan Kaş, genel olarak yerli ve yabancı turislerinde ilgi odağı olmaya başlamıştır. Denizi, yeşil doğası, tarihi eserleri  ile yoğun talep görmeye başlayan bölgede çok sayıda küçük-büyük ölçekli turistik tesisler bulunmaktadır.  Turizme bağlı olarak bölgede, kültür turları, sualtı dalışları, kano turları, doğa yürüyüşleri, mağara dalışları, yamaç paraşütü ve tekne turları yapılmaktadır. 1986 yılında başlayan sualtı dalışları bölgede oldukça ilgi uyandırmış ve hızla gelişmektedir. 



Antalya İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü 2012 yılına ait verilerine göre Kaş ilçesi’nde  Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndan belgeli tesis toplamı 20 adet, yatak sayısı ise 1.830 adettir. 


 

Son yıllardaki turizm sektöründeki büyümeye bağlı olarak bölgede gayrimenkullere olan talep de gün geçtikçe artmakta olup bu da gayrimenkul fiyatlarında artışlara sebep olmaktadır. Bölgenin topografik yapısı ve imarlı alanın kısıtlı olmasıda bölgedeki fiyatların yükselmesinde ciddi etken olarak göze çarpmaktadır. Özellikle Kaş merkez ile Kalkan bölgesinde yabancıların, müstakil ve lüks konuta olan ilgisi sebebiyle oldukça nitelikli, lüks ve panaromik manzaraya sahip yapılaşma dikkat çekmekte olup, buna istinaden bölgeye olan yabancı ilgisinin önümüzdeki dönemde daha da artacağı düşünülmektedir.


*Bu rapor  TSKB  Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.



projeye sor



Geri Dön