19 / 03 / 2024

Kasım ayı kira artış oranı!

Kasım ayı kira artış oranı!

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda ne kadarlık bir artışın yaşanacağı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranları dahilinde açıklanıyor. Buna göre Kasım ayı kira artış oranı yüzde kaç?



Kasım ayı kira artış oranı!

Kira sözleşmeleri, kiracı ev ev sahibi tarafından belirlenen süre zarfı içinde geçerli oluyor. Bu sürenin son bulması durumunda tarafların sözleşmenin devam etmesini istiyorsa, gündeme yapılacak kira zammı geliyor.


Yıllık kira sözleşmelerinde yapılacak artışlar üretici fiyat endeksine (ÜFE) bağlı olarak yapılıyor. ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


ÜFE nedir?

Üretici fiyatları endeksleri, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kira artışları, ÜFE kapsamında açıklanan on iki aylık ortalamalarından yüksek olamıyor. Buna göre Kasım 2013'te son bulan ve yenilenecek olan kira sözleşmelerinde yapılacak artış yüzde 4,10'u geçemeyecek.


Kira artış enflasyonları:

Üretici Fiyatları Endeksi aylık %0,62 arttı


Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), 2013 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,80, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,67 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,10 artış gösterdi.


Aylık değişim; tarımda %0,87, sanayide %0,57 olarak gerçekleşti


Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,97 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,56 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %2,29 düşüş gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,97, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,42 artış gerçekleşti.


Sanayide en yüksek aylık artış basım ve yayım sektöründe gerçekleşti


Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,32 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,76 artış, elektrik, gaz ve su sektöründe %0,86 düşüş olarak gerçekleşti. 


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; basım ve yayım (%2,15), ana metal sanayi (%2,10), makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. (%1,40) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz çıkarımı (%-4,07), büro makineleri imalatı (%-3,13), iletişim teçhizatı imalatı (%-1,39) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu. 


ÜFE’de kapsanan 788 maddeden; 158 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 397 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 233 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.



Kira artış oranları Kasım 2013!



Geri Dön