28 / 03 / 2024

Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

Taşınmaz mal kiralamalarında imzalanan sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Artış, enflasyona göre yapılıyor. Peki, Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?



Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. İmzalanan bu sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor.


Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. 2020 yılına kadar işyeri sahipleri istediği oranda kiracısına zam yapabiliyor. Enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 


Kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Ancak, Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu.


"Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,20 düştü

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,58 artış gösterdi."


3 Kasım 2015 tarihinde açıklanan bu verilere göre meskendeki kiracıya TÜİK' göre yüzde 5,74 oranında, Yargıtay'a göre yüzde 5,58 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 5,74

Zam bedeli: 57,4 lira

Zamlı kira bedeli: 1057.4 lira



Kira yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön