29 / 03 / 2024

Kasım kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kasım kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukuku gereğince meskendeki kiracıya enflasyon oranlarında zam yapılması zorunluyken, işyerinde kiracı için sözleşme serbestisi uygulanıyor. Peki, Kasım kira artış oranı nasıl hesaplanır?



Kasım kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukuku gereğince meskendeki kiracıya enflasyon oranlarında zam yapılması zorunluyken, işyerinde kiracı için sözleşme serbestisi uygulanıyor. 2020 yılına kadar ÜFE işyerleri için zorunlu bir uygulama olmuyor. 


Kira artış hesaplamalarında kullanılan bu kira artış oranı her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, Kasım kira artış oranı nasıl hesaplanır? Kasım kira artış oranı ne kadar?


Kasım kira artış oranı, 3 Kasım 2015 tarihinde açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,20 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,58 artış gösterdi.


Peki, kira artış oranı hesaplamalarında yukarıdaki oranlardan hangisi hesaba katılacak?


Bu sorunun yanıtına Kanun kapsamında yer verilmemesine karşın, TÜİK tarafından yapılan resmi açıklamaya göre bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre; bu ay kiraya yüzde 5,74 oranında zam yapılıyor.


Ancak bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor. Buna göre ise on iki aylık ortalamalara göre değişim yüzdesi olan yüzde 5,58 kira hesabında kullanılıyor.


Enflasyon oranları Kasım 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön