18 / 04 / 2024

Kastamonu Daday'da alternatif tatil için köy!

Kastamonu Daday'da alternatif tatil için köy!

Deniz, kum ve güneşin dışında bir tatil hayal ediyorsunuz ama nereye gidebilirsiniz, nasıl dinlenirsiniz bir fikriniz yok. Öyleyse hep beraber Kastamonu Daday'da bir tatil merkezi açan İksir Öğretmenin peşine takılalım



Çünkü, alternatif tatil için açtığı köyde; oksijeni-güneşi bol doğa ile iç içe, tatilin anlamını değiştirecek 52 aktivite yapılabiliyor.

Tatil denilince aklımıza ilk ne geliyor Deniz, kum, güneş... İlla, güneyde bir yere gitmek, güneşlenip yüzmemek... Farklı mevsimlerde farklı tatil seçenekleri olsa... Yeşili bol, havası temiz bir köy ortamı... Böyle bir seçenek artık var. Emekli matematik öğretmeni İksir Aydın, tatil anlayışına, kurduğu köyle yeni bir boyut kattı. İksir Öğretmen ve alışılmışın dışında bir yerde, alışılmışın dışında aktivitelerin yapıldığı doğa ile iç içe bir tatil köyü kurmuş: İksir Resort Town.
 
"Yaşamak istediğim hayatı sundum"

"Dinlenmenin; deniz, kum, güneşin dışındaki şeylerle de sağlanabileceğini göstermekti insanlara niyetim." diyor İksir Hanım ve anlatıyor: "Ben Kastamonu Dadaylıyım. Çocukluğumda, yazları tatil için dedemlerin yanına gelirdik. Kocaman evleri vardı, merdivenli. Bütün aile orada toplanır; büyük sofralarda yemek yer, konağın sofasında sohbet ederdi. Sonra gezmeye giderdik. Ama en güzeli Daday'ın her mevsim doğasıyla beni mest etmesiydi. Sonra zaman geçti, ben anne oldum. Çocuklarıma, böyle bir hayat sunmak istiyordum. Doğal yiyeceklerle beslensin, tabiatı tanıyarak büyüsünler istiyordum. Eşimle birlikte Çatalca'da bir çiftlik kurduk. Sebze, meyve ektik. Yiyeceklerimizi ürettik. Çok güzel bir deneyimdi. 'Neden bu hayatı başkalarına da sunmayayım' diye düşündüm. Bu soru, İksir Resort Town'un ortaya çıkışını hazırladı bir bakıma. Çünkü emekli olduğumda, hayli zaman sorunun cevabı üzerine yoğunlaştım."
 
İksir Öğretmen, bu sürede, endüstri mühendisi kızı Ece ve yeminli mali müşavir eşi Gültekin Bey'in de fikirlerini alarak, insanların da hep hayalini kurduğu bir yaşam alanını oluşturmak için harekete geçiyor. Planı şöyledir: Her mevsim insanları cezbedecek doğal, oksijeni bol bir yer bulup insanlara şehirde bulamayacağı bir ortamı sunmalıyız. İçinde, köy ortamı da olmalı. Ortalıkta hayvanlar gezmeli. Çocuklar; tavuğun, kazın, ineğin nasıl bir şey olduğunu görmeli. Ata binmek sadece bir şehir hobisi olmamalı. Mevsimine göre aktiviteler yapılmalı. Mesela ebegümeci, mantar, ısırgan otu toplayabilmeliler. Toprakla haşır neşir etmeliyiz onları... Meyveyi dalından kopararak yemelerini sağlamalıyız. Yani köyü olmayan, köy hayatını da tatmalı kuracağımız alanda. Köy yemekleri tadılmalı. Kahvaltıda tereyağı, bal olmalı... Fakat bütün bunların bir arada olacağı yer nerede bulunacak İksir Hanım'ın zihninde o da belli. Rotada Kastamonu Daday var. "Çünkü tatillerimi geçirdiğim bu küçük ilçede, vücudumuz ve ruhumuzun aradığı çok şey var." diyor.

Ballıdağ'ın oksijeni şifa

Daday, Kazdağları'ndan sonra Türkiye'de oksijeni en çok olan Ballıdağ'ın eteklerinde bir ilçe. Üstelik özlediğimiz kasaba hayatını tattıracak görüntüde. Ballıdağ ise 1.780 rakımda bulunan muhteşem bir dağ. Çam ormanlarıyla süslü. Vakt-i zamanında ince hastalık çekenler, bu oksijeni solusun da şifa bulsun diye Ballıdağ Sanatoryum Göğüs Hastalıkları Hastanesi yapmışlar. Lakin 4 yıldır aktif değil. Bu hastaneden Kazdağları'nda da var. İksir Öğretmen, "Benim tatil köyüm sanatoryumun görevini görecek." diyor ve ekliyor: "İlla hasta olmak gerekmiyor Ballıdağ'da bol oksijen olmak için. Önemli olan, hasta olmadan önce burada nefes almak."
 
Buraya kadar her şey güzel. Hayaller, planlar, projeler... Bundan sonrası hayallerin gerçeğe dönüştüğü zaman dilimini kapsıyor. İksir Öğretmen, aslında ailesiyle birlikte İstanbul Yeşilköy'de yaşıyor. Kızı Ece, Galatasaray Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyor. Eşi Gültekin Bey İstanbul'da çalışıyor. Fakat onlar, onun hayalini gerçekleştirebilmek için bu maceraya dhil oluyorlar. Birikmiş para ortaya konuluyor, bankadan kredi çekiliyor ve Daday'ın hemen çıkışında 1926'dan kalma tarihi bir konak, arazisiyle birlikte satın alınıyor. Öncelikli işleri, konağı restore ettirmek...
 
Kültür varlıkları kayıtlarında yer alan konak, Mimar Sinan Üniversitesi'nden İbrahim Ataç'ın hünerli ellerine bırakılıyor. Bu arada konağın ilk yapıldığı tarihlerde bahçesinde bulunan samanlık, hamam gibi yerler de modernize ediliyor. Sonra tek tek İksir Hanım'ın planında olan aktivitelerin bölmeleri oluşturuluyor.
 
Atlı sporlar merkezi, olta balıkçılıağı için gölet, dağ sporları ve safariler için Ballıdağ'da bir dağ evi yapılıyor. Bütün bunlar olurken Aydın ailesi her hafta sonu İstanbul'dan Kastamonu'ya gidip geliyor. İksir Hanım, "İstanbul-Kastamonu arası kaç kilometre yol gittiğimi şimdiye kadar ben de bilmiyorum. Yorucuydu bu süreç ama hepsine değdi. Sonucunda aldığımız riske değen masal gibi bir kasaba ortaya çıktı." diyor.
 
Yabani hayvan gözlemciliğine ne dersiniz

İksir Aydın'ın Daday'da hayalini kurduğu köy, bir yıl süren çalışmalar sonucunda oluşuyor ve köye kendi adını veriyor. Peki, alternatif turizm için kurulan bu tatil köyü gerçekten hayatımıza güzellik katan bir iksir olabilecek bir yer mi
 
Tatil köyünün büyüklüğü 700 bin metrekare. Bunun büyük bir kısmını konaklama ve bahçeler oluşturuyor. 66 yatak kapasitesi var. Odalardan 24'ü konakta. İnsana bir köy evinde kaldığını hissettiriyor. Yorganlar ve yastıklar kaz tüyünden... Bu, her yerde tadılması mümkün olmayan bir uyku demek.
 
Ayrıca herkesin hayalini kurduğu 'müziğimi açıp kitabımı okuyayım bir yandan da kahvemi yudumlayım, telefonum da hiç çalmasın!' hayali burada gerçeğe dönüşebilir. Çünkü konaktaki sofaların bazıları kütüphane olarak dekore edilmiş. Bazı odalarda şömine var. Hem de istediğiniz an yakabiliyorsunuz. Köy; yaz, kış, sonbahar, ilkbahar her mevsim hizmet veriyor. İş dünyası da unutulmamış. Toplantı yapılabilecek alanlar oluşturulmuş. Ama asıl önemli olan, 52 çeşit aktiviteyle turizm anlayışının alışılmışın dışına çıkarılması. Burada binicilik eğitimi alınabilir, atlarla geziye çıkabilir. 3 bin metrekarelik alanda kurulu olan atlı sporlar tesisinde isteyen atları da sevebilir. Doğrusu; çiftlikteki Tarık, Aslı ve Poyraz adındaki atlar bundan çok hoşlanıyor.
 
Olta balıkçılığı da yapılabiliyor

Daday'daki Yumurtacı Göleti'nde olta balıkçılığı yapılabilmesi ise ayrı güzel. Daday, tarihi konaklarla süslü bir ilçe. Fayton ile Daday turu tam bir nostalji yaşatıyor. Kuş ve yabani hayvan gözlemciliği ise denenmesi her yerde mümkün olmayan aktiviteler arasında. Harika bir manzaraya sahip olduğu için buraya tatile gelenlerle birlikte fotoğraf safarisine de katılabiliyorsunuz. Ama en ilginci, reçel zamanı İksir Hanım'ın mutfağında reçel yapıp bu reçelleri evinize götürebilmeniz. Daha pek çok etkinlik var katılabileceğiniz: Kano, snowboard, kanyon gezileri, bahçe satrancı, kışları kızak keyfi, ilkbaharda uçurtma yapmak, ahşap işlemek, bisiklet sürüp atv motoruna binmek sadece bazıları.
Zaman/SEVİM ŞENTÜRK


Geri Dön