20 / 04 / 2024

Kastamonu Hanönü'nde tarihi han restorasyon çalışmaları başladı

Kastamonu Hanönü'nde tarihi han restorasyon çalışmaları başladı

Kastamonu´nun Hanönü ilçe Belediye Başkanı Şükrü Özün, ilçenin adını aldığı ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi hanın restorasyon çalışmalarının başladığını belirtti



Şükrü Özün, yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte eski İpek Yolu´nun Durağan ilçesinden geçmesi dolayısıyla buradan geçen kervanların tarihi handa konakladıklarının rivayet edildiğini anlattı. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilecek hanın restorasyon çalışmalarıyla ilgili ihale işlemlerinin tamamlandığını bildiren Özün, restorasyon çalışmaları sırasında belediye olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Özün, şunları kaydetti:

"Moloz taşından Horasan´da yapılmış giriş yerini tamamen kaybetmiştir. Yuvarlak kemerli kapısından girince 4 tane paye bulunmakta. Dört köşe olan bu payelerin alt kısımları kesme taştan, üst tarafları da enli tuğlalardan yapılmıştır. Tavanlar bir nevi tekne tonozludur. Pencereleri harap olmuş Han´ın boyu 20.5, eni 11, yüksekliği 3.5 metredir. Duvar kalınlıkları ise birer metredir."

Restorasyon çalışmaları başlayan Han, çalışmaların tamamlanmasının ardından kütüphane ve müze olarak hizmete açılacak.
AA

Geri Dön