28 / 03 / 2024

Kat bahçesi yönetmeliği!

Kat bahçesi yönetmeliği!

Kat bahçeleri; Arazi yetersizliği yüzünden betonarme yüksek binalar yapıldıkça ortaya çıkan, balkon tarzı bahçeler olarak karşımıza çıkıyor. İşte kat bahçesi yönetmeliği 2015..



Kat bahçesi yönetmeliği!

Kat bahçeleri; Arazi yetersizliği yüzünden betonarme yüksek binalar yapıldıkça ortaya çıkan, balkon tarzı bahçeler olarak karşımıza çıkıyor. Kat bahçesi hakkında yasal esaslar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor.


Kat bahçeleri; Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Kat bahçesi ortak alan veya bağımsız bölüme ait olabiliyor.


Bu alanlar binanın cephe veya cephelerinde uzunluğu 3 m.’den az olmamak şartı ile her biri en az 10 m² olan, binanın katlarında yer alan ve aynı zamanda kış bahçesi olarak da kullanılabiliyor.


Bulunduğu katın emsale dahil alanının toplam %20’sini geçmemek koşuluyla kat bahçeleri emsale dahil edilmez.


Bir bağımsız bölümün net alanına dahil edilmeyen kat bahçesi, bağımsız bölümün brüt alanına dahil ediliyor. 


Yeni konut projelerinin hemen hemen hepsinde yer alan kat bahçeleri, hem görkemli bir binada yaşayıp hem de doğa ile iç içe olabilme imkanı sunuyor.


İmar yönetmeliklerinde de yerini alan kat bahçelerine eskiden ortak alandan ulaşılması şart iken artık daireden ulaşılabiliyor. 



Konut net alanı nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön