19 / 03 / 2024

Kat irtifak tapulu sitelerde masraflar nasıl bölüşülür?

Kat irtifak tapulu sitelerde masraflar nasıl bölüşülür?

Tamer Heper bugünki köşe yazısında şu soruyu cevaplıyor. Yazlık bir sitede kat malikiyim. Sitemiz yüzme havuzlu ve kat irtifak tapulu. Burada birtakım daireler boş. Bu halde havuz vs. masraflar nasıl bölüşülür?



Yazlık bir sitede kat malikiyim. Sitemiz yüzme havuzlu ve kat irtifak tapulu. Burada birtakım daireler boş. Bu halde havuz vs. masraflar nasıl bölüşülür? 


Okuyucum kat irtifak tapusundan söz ettiğine göre burada kat mülkiyeti mevzuatının geçerli olup olmadığının tespiti lazım. Şayet kat irtifakı değil de kat mülkiyeti tapusu olduğunu söyleseydi kolaydı, tüm kat malikleri havuz dahil ortak gidere katılacak diyecektim. Ancak kat irtifak tapusu olduğu hallerde durum farklı. Bu halde kat mülkiyeti mevzuatının uygulanması için bağımsız bölümlerin üçte ikisinin fiilen kullanılıyor olması lazım. 


Şayet üçte ikisi fiilen kullanılıyor ise bu halde havuz dahil sair ortak gidere tüm bağımsız bölüm malikleri katılacak. Şayet üçte ikisi fiilen kullanılmıyor ise bu halde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayacak. Bu durumda da sitede oturanlar, siteye ait giderleri aralarında paylaştıracak. 


Oturmayanlar masrafa katılmayacak. Bizde sanki herhalde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır gibi bir yerleşmiş görüş var ki bu yanlıştır. 

Örneğin sitenin onda biri kullanılır haldeyken bile yönetici seçilir, avans toplanır, herkesten gider payı istenir. Bu doğru değildir. Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayan hallerde yönetici falan olmaz. 


Şimdi durumunuz aidat yönünden anlaşıldı, bu tamam, ancak bence sizin daha önemli probleminiz böyle havuzlu falan bir yazlık sitede niye kat irtifakının kat mülkiyetine geçmemiş olmasında. Böyle durumlarda benim aklıma ilk gelen husus, binada veya sitede projeye aykırılık bulunması halidir. 


Müteahhit inşaatı projeye aykırı yapar, daireleri satar çeker gider, bunun cezasını da satın alan kat malikleri çeker. Dolayısı ile bence siz öncelikle var ise projeye aykırılığın nerede olduğunu tespite çalışın, giderilecek bir aykırılık ise giderin ve kat mülkiyetine geçip kat mülkiyet tapunuzu alın. 


Tamer Heper/ Posta Gazetesi


Geri Dön