19 / 03 / 2024

Kat irtifak tapusu ile alınan dairelerde iskan ücretini kim öder?

Kat irtifak tapusu ile alınan dairelerde iskan ücretini kim öder?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun "Kat irtifak tapusu ile alınan dairelerde iskan ücretini kim öder?" sorusunu cevaplandırıyor. İşte Heper'in köşe yazısı;



Kat mülkiyetine geçin Kat irtifak tapusu ile daire aldım. Eksiklikleri olduğu için iskan alınamamış. Bu arada müteahhit ölmüş. Şimdi arsa sahibi aranızda 5.000 TL toplayın, iskan alalım, sonra paranızı geri öderim diyor. 

Ne dersiniz, böyle bir teklif kabul edilir mi? • C.S. 


Bir binada asıl amaç kat irtifak tapusu ile kullanmak değil kat mülkiyetine geçmektir. Kat mülkiyetine geçebilmenin şartı da iskan izni almaktır. Madem ki yeni bir daire aldınız tabii ki istenilen her şeyi ile doğru ve düzgün olmasıdır. Toplumumuzda büyük çoğunluk kat irtifak tapusu ile yetinmekte ve binasını kat irtifak tapusu ile kullanmaktadır. Yasa ilk çıktığında bunun müeyyidesi vardı ama sonra kaldınldı yani neredeyse kat irtifakı ile kullanım serbest hale getirildi. Böyle yanlış tutumlar nedeni ile toplum denetimsiz ve disiplinsiz bir hale getirilir, nitekim öyle yapıldı. Ancak işin doğrusu kat mülkiyetine geçmektir ve bu husus dairenin değerini de etkiler. Binanın kaç bağımsız bölümlü olduğunu yazmadığınız için her daireye kaç lira düşecek bilemiyorum ama her daireye kaç lira düşecek olursa olsun benim tavsiyem bu öneriyi kabul etmenizdir. Üstelik iskan izni alındıktan sonra paranızın iadesi de teklif edilmişken, bu hususu sağlama bağlayıp teklifi hemen kabul etmenizde yarar vardır. Ben olsam öyle yaparım. 


Posta- Tamer Heper


Geri Dön