19 / 04 / 2024

Kat irtifakı hakları nelerdir?

Kat irtifakı hakları nelerdir?

634 sayılı kanun gereğince inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde kat irtifakı hakkı kurulabiliyor. Peki, kat irtifakı hakları nelerdir? İşte yanıtı..



Kat irtifakı hakları nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, inşaat çalışmaları tamamlanmış yapılarda hak kurulabileceği gibi, inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde de hak kurulabiliyor. Bu hakka kat irtifakı deniyor.


Kat irtifakı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında şu şekilde tanımlanıyor: "Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına deniyor."


Bu şekilde kat irtifakı kurulabilmesi için gerekli belgeler temin edilerek, belediyeye başvurulması gerekiyor. Temin edilmesi gereken belgeler arasında: Dilekçe (Tapuda adı geçen maliklerin imzası ile), tapu fotokopisi, ruhsat fotokopileri, 1 adet belediye onaylı mimari proje ile 2 adet mimari proje yer alıyor.


Kat irtifakının kurulmasının ardından kat irtifakı sahipleri bazı haklara da sahip olmuş oluyor. Kat irtifakı hakları Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Kat irtifakı sahibinin hakları:

Madde 17 – Kat irtifakı sahipleri, ortak arsa üzerinde yapılacak yapının, sözleşmede yazılı süre içinde başlaması ve 

tamamlanması için kendilerine düşen borçların yerine getirilmesini, karşılıklı olarak isteme ve dava etme hakkına sahiptirler.

 

(Değişik: 13/4/1983 -2814/7 md.) Kat irtifakı sahipleri yapının tamamlanması için kendi aralarından veya dışarıdan 

bir veya birkaç kişiyi yönetici olarak tayin edebilirler. Kat mülkiyeti yöneticisinin görev, yetki ve sorumluluklarına dair hükümler, bu yönetici hakkında da uygulanır.

 

(Ek: 13/4/1983 - 2814/7 md.) Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız 

bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi anagayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.



Kat irtifakı hangi aşamada kurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön