26 / 04 / 2024

Kat irtifakı hangi aşamada kurulur?

Kat irtifakı hangi aşamada kurulur?

İnşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusuna kat irtifakı deniyor. Kat irtifakı nasıl kurulur? Kat irtifakı hangi aşamada kurulur?



Kat irtifakı hangi aşamada kurulur?


Kat irtifakı inşaat başladıktan sonra alınan daha çok inşaat halindeki konutları tapulu olarak satmak için çıkartılan tapuya deniyor.


Kat irtifakı kurulma şartları..

1. Anayapı henüz tamamlanmamış olmalıdır.

2. Yapılacak bölümler bağımsız olmalıdır.

3. Yapılacak yapının tamamında kat irtifakı kurulmalıdır.

4. Maliklerin tümü istemde bulunmuş olmalıdır.

5. Birden çok malik varsa resmi senet, tek malik varsa istem belgesi düzenlenmiş olmalıdır.


Kat irtifakı hangi aşamada kurulur?

İmarlı bir arsanın imar durumuna uygun bir inşaat projesi yapılır ve ilgili belediyece tasdik ettirildikten sonra, inşaatın temel ruhsatı alınır; temel kazınıp inşaata başlanır ve bodrum kat veya su basmanı çıktıktan sonra, belediye temel üstü inşaat yapım izni ve ruhsatı verir İnşaatın bu aşamasında, yani daha ortada inşaat yok iken bağımsız bölümlerin kat irtifakları kurulabiliyor ve kat irtifaklı tapular çıkarılabiliyor.


Kat irtifakı alma aşamaları..

Ev, dükkan gibi gayrimenkuller projenin inşaat aşamasında satın alınıyor. Müteahhit tarafından projenin satılan kısmı için kat irtifaklı arsa tapusu veriliyor. Kooperatif alındığında kat irtifakı yapının bitiş aşamasına gelindiğinde kuralar çekildikten sonra veriliyor. Arsa üzerinden müteahhitten daire veya dükkan talep edildiği durumlarda arsa sahibine satış yapılmadan zaten mülk kendisine ait olduğu için yalnızca kat irtifakı veriliyor.


Kat irtifakı kurulması için gerekli belgeler : 

1-Kimlik Belgesi 

2-Taraflara ve varsa temsilcilerine ait Fotoğraf 1?er adet 

3-İşlemde temsil var ise temsile ilişkin belge Vekaletname, yetki belgesi 

4-Mimari proje Yapı veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı 

bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı da açıkça gösterilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimari proje. Bir arsa üzerine birden fazla inşa edilen yapıların her birinin projede ayrı ayrı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için ayrı proje verilmesi zorunludur. 

5-Vaziyet Planı 

Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur. 

6-Yönetim Planı 

7-Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir. 

8-Yapı ruhsatı gibi belgeler kat irtifakı almak için gerekli belgelerdir.


Kat irtifakı emlak vergisi ne kadar?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön