19 / 04 / 2024

Kat irtifakı harçları ne kadar?

Kat irtifakı harçları ne kadar?

Kat irtifakı, herhangi bir arsa üzerinde yapılacak veya inşaat çalışmaları devam eden bir binanın üzerinde kurulan mülkiyet hakkına deniyor. Peki, kat irtifakı harçları ne kadar? İşte kat irtifakı harç oranları 2014..



Kat irtifakı harçları ne kadar?

Kat irtifakı, herhangi bir arsa üzerinde yapılacak veya inşaat çalışmaları devam eden bir binanın üzerinde kurulan mülkiyet hakkına deniyor. Diğer ifade ile irtifak; kat irtifakı, müteahhit ile alıcısı arasında imzalanan ve inşaatı henüz tamamlanmamış projeler üzerinde yapılan satış anlaşması olarak karşımıza çıkıyor.


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevrilebiliyor. 


Bu şekilde yapılan alım satım işlemlerinde ödenecek harç oranları yüzde kaçtır? Kat irtifakı harçları ne kadar?


Kat irtifaklı bir gayrimenkulün alım satım işlemlerinde harç, "Tapu Harcı Daire bedeli" üstünden hesaplanıyor.


59 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği gereğince, Gayrimenkul üzerine irtifak hakkı tesis ve devrinde (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre yapılan kat irtifakları hariç olmak üzere) tesis ve devir için ödenen bedel (Bu bedel, üzerinde hak tesis edilen gayrimenkulün emlak vergisi değerinin iki katından çok olamaz) üzerinden ödeniyor. (2014'te binde 20)


Emlak alım satım tapu harcı ödemeleri, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarda yapılıyor. Emlak alım satım tapu harcı ödemelerinin nereye yapılacağı ile ilgili bilgi, tapu müdürlüğünden gelen bilgilendirme mesajında belirtiliyor.


Örnek..

Tapudaki arsa payı değeri 20 bin TL olan ancak daire satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz için ödenecek harç, daire satış bedeli olan 100 bin TL üzerinden ödenecek. Tapu harcı ise 2014 yılı için binde 20 olup; bu taşınmazın kat irtifakı tapu harcı 2 bin TL olarak hesaplanıyor.





Geri Dön