29 / 03 / 2024

Kat irtifakı işlemleri 2016!

Kat irtifakı işlemleri 2016!

İnşaat çalışmaları henüz başlamayan ya da bitmemiş yapılar üzerinde kat irtifakı kurulabiliyor. Peki, kat irtifakı nasıl kurulur? Kat irtifakı işlemleri 2016 nelerdir? Bu işlem için ne kadar harç ödemesi yapılır?



Kat irtifakı işlemleri 2016!

İnşaat çalışmaları henüz başlamayan ya da bitmemiş yapılar üzerinde kat irtifakı kurulabiliyor. Bu hak bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı oluyor.


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevriliyor. 


Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebiliyor. Kat irtifakı işlemleri 2016 nelerdir?


Kat irtifakı işlemleri 2016


1. Dilekçe (Tapuda adı geçen maliklerin imzası ile)

2. Tapu fotokopisi

3. Ruhsat fotokopileri

4. 1 adet belediye onaylı mimari proje ile 2 adet mimari proje 

- Belgelerin tamamlanması halinde yapı ruhsatının ve projelerinin incelenmesi

- "Ruhsat yenileme gerekiyor mu?" sorunun araştırılması; 

- Cevap "Evet" ise; ruhsat yenileme sürecinin başlatılması

- Cevap "Hayır" ise; ruhsat eki mimari projeler ile kat irtifakı projelerinin incelenmesi

- Problem olmaması halinde harç hesaplanarak vatandaşın gelir birimine gönderilmesi

- Dekontun verilmesi halinde; Kat irtifakı projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilmesi


Kat irtifakı harcı 2016

Kat irtifakı harcı, bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebiliyor. 2016 yılında ortalama olarak kat irtifakı harcı maktuen 390,00 TL tahsil ediliyor.



Kat mülkiyetini kim alır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön