25 / 04 / 2024

Kat irtifakı mı? Kat mülkiyeti mi?

 Kat irtifakı mı? Kat mülkiyeti mi?

Kat irtifakı ile kat mülkiyeti, genelde çoğu kişinin kafasında soru işaretlerine yer açmaktadır. Bu iki terimin karışmasından doğan ufak sorunlar ise bazen büyük aksaklıklar yaratabiliyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun; bu iki anlam arasındaki fa



Hakan Erilkun; inşa edilecek yapıların, ayrı veya tek başına kullanılmaya elverişli bölümleri üzerinde, kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına “kat İrtifakı” dendiğini ifade etti. 


Erilkun, kat İrtifakının kurulabilmesi için, ana yapı henüz tamamlanmamış olmalı ve yapılacak bölümler bağımsız olmalıdır. Ayrıca maliklerin tümünün isteği ile yapılacak yapının tamamında kat irtifakı kurulması gerektiğini belirtti.

Hakan Erilkun, kat mülkiyetininse, tamamlanmış bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından kat mülkiyeti kanunu hükümlerine göre kurulan bir mülkiyet türü olduğunu hatırlattı. Özetle, arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türü olarak tanımlanır dedi.


Ayrıca Erilkun; kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapı tamamlandıktan sonra arsanın malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerin veya bunlardan birinin tapu idaresine yapacağı talep üzerine, kat mülkiyetine çevrilebildiğini açıkladı. 

Kat İrtifaklı Yer Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun kat irtifaklı bir taşınmaz satın alırken şunlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 


1.Bina tamamlanmış ise, belediyeden yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir. İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgedir.

2.Eğer bina halen inşaat aşamasında ise, inşaat ruhsatının geçerlilik süresi içinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ruhsat süresi 2 yıl içinde inşaata başlamak şartıyla toplamda 5 yıldır. 

3.Eğer yapı inşaat aşamasında ise, firmanın güvenirliği mutlaka kontrol edilmelidir. Hatta kat karşılığı alınmış ise, sözleşmelerini incelemekte, teknik şartnameleri kontrol etmekte yarar vardır. 

4.Kanunları ve mevzuatlara hakim, bölgesinde etkili, konusunda uzman bir emlak müşaviri sizleri doğru bir şekilde yönlendirebilir.



Geri Dön