19 / 03 / 2024

Kat irtifakı nasıl kat mülkiyetine çevrilir?

Kat irtifakı nasıl kat mülkiyetine çevrilir?

Kat irtifakı nasıl kat mülkiyetine çevrilir?: Emlak vergisi tahsilatını hızlandırmak ve buradan elde edilen geliri artırmak amacıyla hükümetin çıkardığı bir yasa bulunuyor.Yasa kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetine çevrilmesini detaylı olarak açıklıyor.




Kat irtifakı nasıl kat mülkiyetine çevrilir?


Emlak vergisi tahsilatını hızlandırmak ve buradan elde edilen geliri artırmak amacıyla hükümetin çıkardığı bir yasa bulunuyor. Bu yasa kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetine çevrilmesini detaylı olarak açıklıyor.


Kat mülkiyeti tapusu alabilmek için binanın iskânlı olması şartı aranıyor. İstanbul’da binaların yüzde 70’i iskânsız durumda. Daire sahipleri bireysel olarak iskân başvurusu yapamıyor. İskân işlemleri sadece müteahhitin elinde olan belgelerle yapılabiliyor. Binlerce binanın müteahhidi şirketini kapatmış ya da vefat etmiş olduğundan müteahhidi ve bu belgeleri bulmak hiçte kolay olmuyor.


Kat irtifakı nasıl kat mülkiyetine çevrilir? sorusu 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile açıkça belirlenmiştir. Kanunda yer alan maddeler şöyledir:


634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu


C) KAT MÜLKİYETİNİN KURULMASI:


I - İSTEM VE BELGELER:


MADDE 12 - (Değişik: 2814 - 13.4.1983) Kat mülkiyetinin kurulması için, anagayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda ogayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan bir dilekçenin tapu idaresine verilmesi veya istemde bulunulması lâzımdır. Bu dilekçede veyaistem üzerine tapu idaresince düzenlenecek tutanakta, ana gayrimenkulün kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin ayrı ayrı değerlerinin ve bubölümlere değerleri ile oranlı olarak tahsisi istenen arsa paylarının gösterilmesi şarttır. Dilekçeye veya istem tutanağına, kanunlara göre temliki tasarruflar için verilmesi gerekenlerden başka, aşağıda yazılı belgeler de eklenir.


a) Anagayrimenkulün (yapı veya yapıların) dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinin ölçüleri açıkça gösterilmek suretiyle bir mimar veya mühendis tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan ve içinde gösterilenlerin doğruluğu belediyece tasdik olunan proje ve birden çok yapılarda yerleşimlerini gösteren vaziyet planı ile belediyece verilen yapı kullanma belgesi;


b) Anagayrimenkulün (yapı veya yapıların) ön ve arka cephelerini vemümkünse yan cephelerini gösteren, en az 13x18 büyüklüğünde ve doğruluğubelediyece tasdikli bir fotoğraf;


c) Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini vebunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösterenve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış noterden tasdikli liste;


d) Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığıhalinde bu yapıların özelliğine göre 28 inci maddedeki esaslar çerçevesindehazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmışbir yönetim planı.


II - SÖZLEŞME VE TESCİL:


MADDE 13 - (Değişik 1. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Tapu memurukendisine verilen belgelerin tamam ve usulüne uygun ve dilekçeyi verenlerin veya istemde bulunanların yetkili olduklarına kanaat getirdikten sonra, katmülkiyeti veya kat irtifakı kurulmasına dair resmi sözleşmeyi düzenler. Bu sözleşme aynı zamanda tescil istemi sayılır.


Sözleşme düzenlenince, anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu tapu kütüğü sayfasındaki (Mülkiyet) hanesine (Bu gayrimenkulün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmiştir) ibaresi yazılarak sayfa kapatılır ve kat mülkiyetine konu olan her bağımsız bölüm, kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına o bölüme bağlıarsa payı ve anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu genel kütükteki pafta, ada, parsel, defter ve sayfa numaraları gösterilmek suretiyle tescil edilir; anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu genel kütük sayfasına da, bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki defter ve sayfa numaraları işlenmek suretiyle, kütükler arasında bağlantı sağlanır.


Ana gayrimenkulün kapatılan sayfasında evvelce mevcut olan haklara ait sicil kaydı, Tapu Sicili Tüzüğünün (Taksim halinde kayıtların nakli) ne dair hükümlerine göre, bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sayfasınageçirilir.


Kat mülkiyeti kütüğüne tescil edilen her bağımsız bölüm ayrı bir gayrimenkul niteliğini kazanır ve kütükte o bölümün tasdikli plânındaki numarayı alır.


(Değişik 5.fıkra: 3814 - 13.4.1983) Kat malikine, anagayrimenkulün çaplı tasarruf belgesinden başka, istem halinde, 12 nci maddenin (a) bendinde belirtilen projeden kendi bağımsız bölümüne ait olan kısmının tasdikli bir örneği de verilir.



Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş!
Kat mülkiyetine geçiş!





Nagihan  AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön