19 / 04 / 2024

Kat irtifakı tapusu ile konut kredisi alınır mı?

Kat irtifakı tapusu ile konut kredisi alınır mı?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki tarafından kuruluyor. Peki, kat irtifakı tapusu ile konut kredisi alınır mı?



Kat irtifakı tapusu ile konut kredisi alınır mı?

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan irtifak hakkına kat irtifakı; bu hakka sahip olanlara da kat irtifak sahibi deniyor.


Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının buna ait istem ile birlikte 12 nci maddenin (a) bendine uygun olarak düzenlenen proje ile (b) bendindeki yönetim plânını tapu idaresine vermeleri lazımdır. Kat mülkiyetine geçişte ayrıca yönetim plânı istenmez. 


Peki, kat mülkiyetine geçmeyen yalnız kat irtifakı tapusu olan ev satın alınır mı? Kat irtifakı tapusu ile konut kredisi alınır mı?


Kat irtifaklı ev, resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan ev oluyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda dairenin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Bir diğer ifade ile iskanı olmayan ev satışında alıcıya verilen tapu, kat irtifaklı tapu (arsa tapusu) oluyor. 


Kat irtifaklı yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. 



Kat irtifakı dilekçesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön