20 / 04 / 2024

Kat irtifakı tapusuna kredi verilir mi?

Kat irtifakı tapusuna kredi verilir mi?

Binanın inşaatına başlanmış ya da başlanmamış dairelerine kat irtifakı belgesi veriliyor. Bu konuda en çok merak konusu olan şey kat irtifakı tapusuna kredi verilir mi sorusu oluyor. Peki Kat irtifakı tapusuna kredi verilir mi?



Kat irtifakı tapusuna kredi verilir mi?

İnşaatına başlanmamış ya da yeni başlanmış bir bina için tapu dairesinden kat irtifakı belgesi alınıyor. Kat irtifakı kurulabilmesi için bazı şartlar vardır.


Kat irtifakı kurulma şartları..

1. Anayapı henüz tamamlanmamış olmalıdır.

2. Yapılacak bölümler bağımsız olmalıdır.

3. Yapılacak yapının tamamında kat irtifakı kurulmalıdır.

4. Maliklerin tümü istemde bulunmuş olmalıdır.

5. Birden çok malik varsa resmi senet, tek malik varsa istem belgesi düzenlenmiş olmalıdır.


Kat irtifakı tapusuyla binayı yapan kişi binanın özellikleri, metrekaresi, modeli vs hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş oluyor. Bu belge müteahhit ile müşteri arasında anlaşmalı bir belge oluyor. Kat irtifak belgesi tapu dairesinden alınıyor. Bu belgeyle tarafların birbirleri hakkında yükümlülükleri oluyor. Bu konuda en çok merak edilen hususlar arasında kart irtifakı tapusuna kredi verilir mi sorusu geliyor. Peki,kat irtifakı tapusuna kredi verilir mi?



Kat irtifakı tapusuna kredi verilir mi?

Kat irtifakı olan yapılar krediye uygun oluyor. Fakat bu noktada bazı bankalar kat irtifakına kredi verirken bazıları ise vermeyebiliyorlar. Kat irtifakı olmayan yapılar ise krediye uygun görülmüyor ve bankalar konut kredisi vermiyorlar.


Aynı binada birden fazla bağımsız bölüm bulunan apartman tipi konutlarda kredi verilmesi için kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu şartı aranıyor. Kat mülkiyetinin bulunmaması durumunda kat irtifakı tapusunun yanı sıra ekspertiz aşamasında inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi ile ilgili bir olumsuzluk bulunup bulunmadığı da kontrol ediliyor. Tek bir bağımsız bölümden oluşan villa tipi veya müstakil konutlarda ise, kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusunun bulunmaması durumunda ise, ilgili konutun krediye uygunluğunun değerlendirilebilmesi için arsa tapusunun ve yapı kullanım (iskan) izin belgesinin temin edilmesi gerekiyor. Bütün bu şartların sağladığı durumlarda ise kat irtifakı tapusuna kredi imkanı tanınıyor.



Kat irtifakı emlak vergisi ne kadar?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön