25 / 04 / 2024

Kat irtifakı tescil örneği!

Kat irtifakı tescil örneği!

Kat irtifakı tescil örneği haberimizin devamında yer alıyor. Kat irtifakı tescil örneği ile işlemin nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz. Kat irtifakı kurulması ile yapının kat mülkiyetine geçişinde ilk adım atılmış oluyor...




Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının buna ait bir dilekçe veya istem ile birlikte proje, plan, liste ve  yönetim planı ile diğer belgeleri tapu idaresine vermeleri gerekiyor. Kat mülkiyetine geçişte ayrıca yönetim planı istenmiyor.


Bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün (Beyanlar) hanesinde belirtilmek suretiyle kuruluyor ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtiliyor.


Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifaklarının kat mülkiyetine çevrilmesi, irtifak sahiplerinden biri tarafından istenince, tescil, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve gerekli belgelere ve anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinin, önceden verilmiş olan plana uygunluğunun belediyece tasdikine dayanılarak yapılıyor.


Kat irtifakı tescil örneği!


Yönetim planı ve eklentilerin beyanlar hanesinde gösterilmesi şeklinde oluyor.

Kat irtifakı kurulurken yönetim plânı tarihinin anataşınmaza ait kütük sayfasının beyanlar hanesinde gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca TKGM. 1997/10 sayılı genelgede kat irtifakının tescili hususu ayrıntılı olarak açıklanıyor.


Örnek 1) Yönetim planı: 05.04.1999


Katı B.Bölüm no Eklentisi


Bodrum 2

(E: 1) Kömürlük

Çatı 3 (E: 2) Depo ve

(E:3) Kömürlük

 

Kat İrtifakının İrtifak Hakları Sütununda Tescil Örneği!


Kat irtifakları; arsa payı, bulunduğu kat nitelik ve bağımsız bölüm numarası ve sahibi gösterilerek Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesinde gösterildiği şekilde ana taşınmazın irtifak hakları sütununa tescil ediliyor.


Örnek 2) a - M: 4/16 arsa paylı zemin kat (1) nolu meskende Ayşe İpek AZRA lehine, 4/16 arsa paylı birinci katta (2) nolu meskende Mehmet DURU lehine, 8/16 arsa paylı ikinci kattaki (3) nolu dubleks meskende Mehmet DURU lehine kat irtifakı. Tarih Yev.


Kat İrtifakının Kat Mülkiyeti Kütüğünde Tescili Örneği!


Tapu kütüğünün irtifak hakları ve beyanlar sütununda yukarıda izah edilen işlemler tamamlandıktan sonra; bu sayfanın beyanlar hanesine kırmızı mürekkeple "Bu taşınmazın üzerinde kat irtifakı kurulmuştur." şeklinde belirtme yapılarak, kat irtifakına ait tarih ve yevmiye numarası yazıldıktan sonra, kat irtifaklı bağımsız bölümlerden her biri kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına tescil edilecektir. Ayrıca sayfalar arasında bağlantı kurulması gerekmektedir. Ancak taşınmazın cinsinde bu aşamada bir değişiklik yapılmayacaktır. İleride kat mülkiyetine geçilmesi talep edildiğinde taşınmazın cinsi yapı kullanma izin belgesine uygun olarak değiştirilecektir.


Örnek 3)


(1 nolu mesken)

Ayşe İpek AZRA : Mehmet kızı TamKat İrtifakı 5.4.1999-2341

 

(2 nolu mesken,3 nolu dubleks mesken)

Mehmet DURU : Cevdet oğlu TamKat İrtifakı 5.4.1999- 2341





Kat irtifakı nasıl kurulur?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön