24 / 04 / 2024

Kat irtifakına DASK yapılır mı?

Kat irtifakına DASK yapılır mı?

Henüz inşaatı tamamlanmamış yapılara kat irtifakı deniyor. Peki kat irtifakına DASKyapılır mı? Kat irtifakına DASK zorunlu mu? DASK nerelere yapılmaz? DASK yapılırken dikkat edilmesi gerekenler neler?



Kat irtifakına DASK yapılır mı?

Kat irtifakı tapusu inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek oluyor. Yani diyelimki 5.000 m2 bir arsa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, sitenin 1/100ü sizin ise, 5.000 m2 arsanın 1/100ü olan 50 m2 arsa sizin oluyor ve kat irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 m2 arsa olarak belirtiliyor. Bu tapuda, henüz ortada bir daire olmamasına rağmen yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numalarının belediye tarafından belirlendiği ve numarataj krokisi denen çizelgeye göre, size ait olan dairenin numarası, kat, blok vs… gibi bilgileri de belirtiliyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürününe dask deniyor. Bu sigorta, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan ancak poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlamakla yükümlü oluyor.


Zorunlu Deprem Sigortası'nın sona ermesi bir yıl sürüyor. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor.Zorunlu Deprem Sigortası bir vergi türü olmayıp, depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünü olarak ifade ediliyor.


Kat irtifakına DASK yapılır mı?

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar, 27 Aralık 1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan binalar zorunlu deprem sigortası kapsamına girmiyor.

 

Bunların yanı sıra mesken olarak kullanılamayan bakımsız, harap ve meskun binalar da deprem sigortası kapsamı dışında kalıyor.

 

Belediye denetiminin olmadığı köy yerleşimleri gibi alanlarda deprem sigortası yaptırmak zorunlu olmamakla birlikte, bina sahipleri istediği takdirde ihtiyari deprem sigortası yapılabiliyor. Buna benzer olarak tamamı ticari amaçlar için kullanılan binalar için de isteğe bağlı olarak ihtiyari deprem sigortası yapılabiliyor.


Kat irtifakı harcı 2014!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön