19 / 04 / 2024

Kat irtifaklı daire alınır mı?

Kat irtifaklı daire alınır mı?

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için kat irtifakı kurulabiliyor. Peki, kat irtifaklı daire alınır mı?



Kat irtifaklı daire alınır mı?

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına kat irtifakı deniyor.


Kat irtifakına konu olan arsa üzerinde bu hakla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamıyor.


Bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün (Beyanlar) hanesinde belirtilmek suretiyle kurulur ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtilir. Peki, kat irtifaklı daire alınır mı?


Kat irtifaklı daire almanın bazı sakıncaları bulunuyor. Kat irtifaklı daire alınması halinde bu hakkın mülkiyete dönüştürülmesi gerekiyor.


Kat irtifaklı daire almanın sakıncaları:

Kat irtifaklı daire, resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan daire oluyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda dairenin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Kat irtifaklı daire alanlar aslında arsa payını satın almış oluyor. Buna göre alıcıya verilen tapu, kat irtifaklı tapu (arsa tapusu) oluyor. 


Kat irtifaklı yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu nedenle bu evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. 


Kat irtifakı kurulması için gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön