29 / 03 / 2024

Kat kaloriferli sistemlerde zemin ve çatı ısı yalıtımı ortak gider midir?

Kat kaloriferli sistemlerde zemin ve çatı ısı yalıtımı ortak gider midir?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartmanda, temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ortak alanlar olarak kabul ediliyor. Peki, kat kaloriferli sistemlerde zemin ve çatı ısı yalıtımı ortak gider midir?



Kat kaloriferli sistemlerde zemin ve çatı ısı yalıtımı ortak gider midir?

Kat Mülkiyeti Kanununa gereğince, apartmanda bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri; temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar gibi alanlar ortak kullanım alanı olarak karşımıza çıkıyor. 


Kanunun hükümlerine göre, bir yapıda "ortak alan" olabilmesi için yapıda bağımsız bölümlerin yer alması ve bağımsız bölümlerin faydalanabileceği ortak yerlerin olması gerekiyor. Apartmanda ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde açıklanıyor. İlgili Kanun maddesi aşağıda yer alıyor. 


IV - Ortak yerler:

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.


a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, 


b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,


c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri.


Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


Toplu yapı kapsamındaki belli bir yapıya veya yapıların sadece birkaçındaki kat maliklerinin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanıyor. Peki, kat kaloriferli sistemlerde zemin ve çatı ısı yalıtımı ortak gider midir?


Çatı ısı yalıtımı ortak gider midir?

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42 gereğince, çatıda ısı yalıtımı yapılması kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile mümkün olabiliyor. Alınan karar tüm kat maliklerini bağlayıcı nitelikte olup, gereği karar alınmış ise tüm kat malikleri yapılan işin giderlerine katılmak zorunda oluyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu 42.madde:

"Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır."



Apartman yöneticisi aidat makbuzu vermiyorsa ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön