26 / 04 / 2024

Kat karşılığı anlaşma nedir?

Kat karşılığı anlaşma nedir?

Kat karşılığı anlaşma nedir? Kat karşılığı anlaşma nasıl sağlanır? Kat karşılığı anlaşma konusunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kat karşılığı anlaşma konusu hakkında merak ettiklerinizi haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Kat karşılığı anlaşma nedir?


Arsa sahibince ortaya konan bir arsa üzerine, bir müteahhitçe, finansmanı da kendisince sağlanarak yapılan binanın, arsa sahibi ile müteahhit arasında belli bir oranda bölüşülmesi esasına dayalı anlaşma türüne kat karşılığı anlaşma deniyor. Kat karşılığı arsa olarak ta geçen bu anlaşma türünde boşta bulunan arsasına inşaat yapmaya maddi gücü yetmeyen veya yeterli donanıma sahip olmayan arsa sahipleri; inşaat müteahhitlerine bina yapması için arsasını veriyor ve karşılığında yapılacak olan konuttan ücretsiz olarak daire talep ediyor.



Kat karşılığı arsa anlaşması sırasında dikkat etmeniz en önemli nokta pazarlık konusudur. Örneğin Aydın'da kat karşılığı daire sisteminden yararlanacağınız bir arsanız mevcut bulunuyor. Müteahhit firma 10 katlı bir konut yapmayı düşünüyor ve yapılacak konutta 20 daire bulunuyor. Bu 20 daire içinde bir çok müteahhit firma ilk olarak pazarlığı 3-4 daireden başlatır. Bu bir satış stratejisidir ve bu yüzden heyecanlı ve aceleci olmamak gerekiyor. Zira bu satış anlaşması oldukça esnek bir pazarlığa sahip olacaktır. Yukarıda verdiğimiz Aydın'da kat karşılığı daire örneğinde olduğu gibi pazarlık aşamasında dikkatli ve bilinçli olmak gerekiyor.


Kat Karşılığı Anlaşma konusunda dikkat edilmesi gerekenler 


-İnşaatı yapacak olan müteahhit firmanın referansları iyi incelenmelidir.


- Eğer inşaatı yapacak olan yeni bir müteahhit ise bankalar ve gerekli kurumlar tarafından hakkında ayrıntılı bilgi alınması gerekiyor.


- En çok dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise, müteahhit firmanın daireleri teslim etme süresidir. Bu süre eğer sözleşmede değerlendirilmez ise, hesaplanan süreden seneler sonra daire sahibi olabilirsiniz. Bu süre genellikle 12-18 ay ve bölgeye göre değişim göstermektedir.


- Yapılacak olan projenin iyi analiz edilmesi ve yapımında kullanılacak malzemelerin kalitesinin tespit edilmesi gerekir.

Müteahhit ve arsa sahibini zor durumda bırakmayacak şekilde her iki tarafa da uygun şartları sağlayan bir sözleşme yapmak çok önemlidir.


-İnşaatı yapacak olan müteahhit firmaların daha önce yaptıkları kat karşılığı arsa uygulamalarına bakarak, alıcı ve satıcı arasında dava olup olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.


Kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesi örneği!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön