24 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat nasıl yapılır?

Kat karşılığı inşaat nasıl yapılır?

Kat karşılığı inşaat, arsa sahibi olan ancak üzerinde bina inşa etmek için yeterli sermaye ve inşaat bilgisine sahip olmayan kimseler tarafından tercih ediliyor. Peki, kat karşılığı inşaat nasıl yapılır?



Kat karşılığı inşaat nasıl yapılır?

Kat karşılığı inşaat, arsa sahibi olan ancak üzerinde bina inşa etmek için yeterli sermaye ve inşaat bilgisine sahip olmayan kimseler tarafından tercih ediliyor.


Bu işin sözleşmesi, arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici (müteahhit) arasında imzalanıyor.


Sözleşme ile müteahhit arsa üzerinde inşaatı yapma, arsa sahibi de inşaatın bitiminde müteahhide anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretme sözü veriyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hazırlanması uzmanlık bilgisi gerektiriyor.


Sözleşme kapsamında, tarafların kimlik bilgilerine; üzerinde inşaat yapılacak arsa hakkında bilgilere ve yapılacak inşaat özellikleri ile bağımsız bölümlerin paylaşımının nasıl yapılacağına ilişkin esaslara yer verilyior.


Müteahhitin su basmanı çıktıktan sonra tapuya müracaat ederek kat irtifak tapularını çıkarması talep edilebiliyor.


Ayrıca, kat irtifak tapuları çıkıp mal sahibine ait tapular mal sahibine bila bedel verilince tapudan bu arsa üzerindeki ipotek belgesinin de kaldırılması gerekiyor.



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön