26 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibinin sorumluluğu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibinin sorumluluğu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle müteahhit ve arsa sahibi bazı kolaylılar elde ediyor. Kat karşılığı inşaatlarda müteahhidin ve arsa sahibinin bazı yükümlükleri bulunuyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibinin sorumluluğu nedir?



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibinin sorumluluğu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yolu ile inşaat üretimi hem arsa sahiplerine hemde müteahhitlere kolaylıklar sağlayan bir yöntem olarak biliniyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, inşaatın tamamlanma süresi çok önemli olduğundan, taraflar bu hususta sözleşmeye süre koymayı ihmal etmemeleri gerekiyor. Ancak bu sürenin ne zaman işlemeye başlayacağı hususunda her sözleşmeye hüküm konulmuyor. İnşaatın bitirilme süresini doğrudan etkileyen bu durum, arsa sahipleri ile yüklenicileri karşı karşıya getiriyor. 


İnşaatın tamamlanma süresi, inşaat ruhsatının alınmasıyla işlemeye başlıyor. Ancak yükleniciler bazı durumlarda, özellikle ekonomik sıkıntı yaşadıkları dönemlerde, inşaat ruhsatı almayı geciktirmekte ve ruhsat alınmadığı için inşaat süresinin de işlemeye başlamadığı savını ileri sürüyor. 


Bu gibi ihtilafları yaşamamak için inşaat ruhsatının da belirli bir sürede alınması hususunda sözleşmeye hüküm konulması faydalı oluyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri genellikle anahtar teslim şartıyla yapılıyor. Kat karşılığı inşaatlarda müteahhidin ve arsa sahibinin bazı yükümlükleri bulunuyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibinin sorumluluğu nedir?


Kat karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin sorumlulukları!

Arsa sahibi ise inşaatın  kanun ve yönetmeliklere ve imzalanan sözleşmeye uygun olarak yapılıp kendisine teslim edilme noktasına gelindiğinde mütahide düşen daireler  tekabül eden hisseyi tapudan müteahhide devretme yükümlülüğü bulunuyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi müteahhidin sorumluluğu!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön