28 / 03 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme tazminatı!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme tazminatı!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. İnşaatın zamanında tamamlanmaması halinde dava açılabiliyor. İşte kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme tazminatı ve fesih davası..



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme tazminatı!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Müteahhit kişi veya firmanın sözleşmede yer alan tarihte inşaatı bitirmemesi halinde arsa sahibi fesih ve tazminat davası açabiliyor.


Kanunen yüklenicinin işe zamanında başlamaması veya sözleşme hükümlerine aykırı olarak işi geciktirmesi ya da iş sahibine yüklenemeyecek bir sebeple ortaya çıkan gecikme yüzünden bütün tahminlere göre yüklenicinin işi kararlaştırılan zamanda bitiremeyeceği açıkça anlaşılırsa, iş sahibi teslim için belirlenen günü beklemek zorunda olmaksızın sözleşmeden dönebiliyor.


İnşaatın kararlaştırılan sürede bitirilememesi halinde ne gibi müeyyidelerin uygulanacağı da sözleşmede belirtiliyor. Örneğin “gecikme halinde, teslim tarihinden itibaren arsa sahibine düşen bağımsız bölümler için teslim tarihindeki rayiç kira karşılığı, müteahhit tarafından ihtara hacet kalmaksızın ödenir.  Gecikmenin altı aydan (veya bir yıl) fazla uzaması halinde arsa sahibinin tek taraşı olarak sözleşmeyi feshetme hakkı doğar.” Şeklindeki hüküm müteahhidin işin zamanında teslimi konusunda titiz davranmasını sağlar.


Sözleşmede bu yönde bir hüküm olmasa dahi, arsa sahibi bağımsız bölümlerin tesliminin gecikmesi durumunda dava yoluyla kira kaybını isteyebilir.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme tazminatı dava dilekçesi:


……………... NOTERLİĞİNE

-İHTARNAME-

İHTAR EDEN                          : ……..:……………...

VEKİLİ                                    : ……………………..

MUHATAP                            : ……………………..

KONUSU                      : Gecikme Nedeniyle Fesih


AÇIKLAMA                            :

Müvekkilim arsa sahibi, muhatap ise yüklenici olup, aralarında ………Noterliğince ……tarih ve …….sayı ile yapılan KAT KARŞILIĞI İNŞAAT VE SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ gereğince, yüklenici, müvekkilime ait …. sayılı tapu bilgilerinde kayıtlı arsa üzerinde bağımsız bölümler yapıp teslim etmeyi yüklenmiştir.


Sözleşmede “inşaat ruhsatının alındığı tarih” inşaata başlama tarihi gösterilmiş ve bu tarih itibarıyla 12 ay içinde iskan alınmış olarak tamamlanıp teslim edilmesi kararlaştırılmıştır. İnşaat ruhsatının alındığı tarihten bu güne kadar sekiz ay geçtiği halde, inşai faaliyet çok ağır ilerlemiş, ancak %25’i tamamlanabilmiştir. Geriye kalan süre, inşaatı -süresinde- tamamlamaya yetmeyeceği açıkça bellidir. Bu nedenle teslim için kararlaştırılan zamanı beklemeden, sözleşmeyi feshediyoruz. On gün içinde inşaattan elinizi çekiniz, işçilerinizi, araç ve gereçlerinizi inşaat alanından uzaklaştırınız. İnşaatı geciktirmeniz nedeniyle müvekkilimin uğradığı maddi zararları talep etme hakkımızı saklı tutuyoruz.


SAYIN NOTER; üç nüshadan oluşan bu ihtarnamenin bir suretini dairenizde saklamanızı, birini karşı tarafa tebliğ etmenizi, birini de -tebliğ şerhi yazarak- tarafıma vermenizi dilerim.

…./…./….

İHTAR EDEN VEKİLİ


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi fesih nedenleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön