27 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir?

Müteahhit ile anlaşılarak yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmeleri arsası üzerine inşaat yapmaya yeterli maddi gücü olmayanlar tarafından tercih ediliyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir?



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir?

Kat karşılığı inşaat ya da arsa karşılığı inşaat; yapılan inşaatın bedelinin ya da devredilen arsanın bedelinin inşaattan bağımsız bölüm olarak verildiği inşaatlara deniyor.


* Arsanız üzerinde ev yaptırmak istiyorsunuz veya,

* Tek katlı evinizin yerine çok katlı bir bina yaptırmak istiyorsunuz veya,

* Apartmanınızdaki tüm daire sahipleri ile birleşerek yepyeni ve daha büyük bir apartman yaptırmaya karar verdiniz

ancak müteahhide inşaat karşılığında verecek paranız yok. Müteahhit (yüklenici) inşaatı yapacağını ancak karşılığından inşaattan bir ya da birden fazla daireyi, bağımsız bölümü ona vermenizi istedi. Bu inşaat, kat karşılığı inşaat oluyor. 


Örneğin, bir yüklenici arsanız üzerinde site yapmak, karşılığında size 10 adet daire vermeyi teklif etti ve kabul ettiğinizi düşünelim. Arsanın mülkiyetini müteahhide devrettiniz müteahhit inşaatı tamamladı ve size dairelerinizi verdi. Bu inşaat da arsa karşılığı inşaat, kat karşılığı inşaat oluyor. 


Kısaca yapılacak inşaatın bedelinin inşaattan bağımsız bölüm vererek ödeyecekseniz kat karşılığı inşaat yani arsa payı karşılığı inşaat yaptırmak istiyorsunuz demek oluyor.


Kat karşılığı inşaat yaptırmak için öncelikle noterde düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalamanız gerekiyor. 


Uygulamada sıkça karşılaşılan noterlerce düzenlenmiş kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmelerine dayanılarak , mülkiyet devri mümkün olmuyor. Tapu Sicil Tüzüğüne göre bu tür sözleşmeler sadece tapu kütüğüne şerh verilebiliyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılmalıdır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön