24 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunluluğu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunluluğu!

Arsası üzerinde ev yapmak isteyen mal sahipleri, müteahhit ile anlaşma yaparak, kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunluluğu var mıdır?



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunluluğu!

Arsası üzerinde ev yapmak isteyen mal sahipleri, müteahhit ile anlaşma yaparak, kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayabiliyor.


Tarafların inşaat sürecinde hak kaybı yaşamamaları adına sözleşmenin şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Bu nedenle müteahhit ile yapılacak kat karşılığı sözleşmelerinin bu şarta uygun olarak hazırlanması gerekiyor. 


Peki, Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunluluğu var mı?

BK 22/2, 213 ve MK 706 hükümleri gereğince, arsa payının intikali taahhüdünün resmi senetle yapılması geçerlilik koşulu olarak karşımıza çıkıyor. Öngören Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamalar gereğince;


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin noterde resmi düzenleme şeklinde yapılması zorunlu oluyor. Noterde yapılan sözleşme, tarafların notere birleşen rızalarını beyan etmeleri ve bu beyanların noter tarafından bir sözleşme şeklinde düzenlenmesidir. 


Bunun dışında, tarafların kendi aralarında haricen yaptıkları veya koşullarını noterlikte yazdırmak suretiyle düzenlenen sözleşmenin altındaki imzanın noter tarafından tasdik edilmesi, sözleşmeye yasanın aradığı gibi resmi senet niteliği kazandıramıyor.


Yargıtay 15. HD’nin 14.5.1990 T. 989/4811-990/2181 sayılı emsal bir kararı;


“Taraflar arasındaki sözleşme, taşınmaz satış vaadini de içeren kat karşılığı inşaat yapılmasına ilişkin olup, geçerliliği için BK 213, MK 634 ve Tapu Kanunu’nun 26. ve Noterlik K. 60. madde hükümleri gereğince, noter önünde resen düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Oysa anılan sözleşmenin imza onayı şeklinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Tarafları bağlamayan bu şekildeki geçersiz sözleşmeye dayanılarak cezai şart ve tazminat ödetilmesi istenemez.”



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön