26 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde inşaat süresi nasıl belirlenir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde inşaat süresi nasıl belirlenir?

Arsa sahibinin, arsasını müteahhite daire karşılığı satma sistemine kat karşılığı inşaat yapımı deniyor. Kat karşılığı olarak yapılan işler sözleşme ile yapılıyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesinde inşaat süresi nasıl belirlenir?



Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde inşaat süresi nasıl belirlenir?


Kat karşılığı, tarafların herhangi bir ücret ödemeden, işin bitiminde nakit yerine daire verilmesi sistemi olarak ifade ediliyor. Örneğin, bir müteahhit arsa sahibinden arsanın kullanım hakkını alıp bir apartman yapıyor. Arsa karşılığında arsa sahibine ücret ödemiyor. Bu ücret yerine arsanın bedeli kadar daire veriyor. Buna kat karşılığı iş deniyor.  Kat karşılığı işler sözleşme ile yapılıyor. 


Kat karşılığı sözleşme ise yapılan işin detayları ve taraflarından bahsediyor. Her iki tarafın haklarını korumak amacıyla yapılıyor.  Arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde düzenlenerek hazırlanıyor. 


Kat karşılığı inşaat yaptırmak için öncelikle noterde düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalamanız gerekiyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşme süresi!

İnşaat süresi, sözleşmede başka şekilde bir düzenleme yoksa, genelde belediyeden inşaat ruhsatı  alınması sonrasında işlemeye başlıyor.  Bu nedenle ruhsat alınması için, sözleşmede mutlaka belli  bir süre gösterilmiş olması gerekiyor.


Aksi takdirde yüklenici tarafından inşaatın başlangıcı uzun süreye bırakılarak,  arsa  sahiplerinin  mağdur  olmalarına  sebebiyet  verilebiliyor. İnşaatın  kararlaştırılan sürede bitirilememesi halinde ne gibi müeyyidelerin uygulanacağı da sözleşmede belirtilmesi önem teşkil ediyor. 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön