18 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahipleri ile müteahhitler arasında yapılan anlaşmaya dayanarak hazırlanıyor. Sözleşmede bazı teminat yöntemleri bulunuyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir?



Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahipleri ile müteahhitler arasında yapılan anlaşmaya dayanarak hazırlanıyor. Noter huzurunda imzalanması gereken bu sözleşmede taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Arsa üzerine inşa edilecek binanın yapısı, müteahhit firmanın finansal yapısı, projenin büyüklüğüne ve tarafların müzakeresine göre çeşitli teminat yöntemleri kullanılıyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde teminat çeşitlerinden sadece birine yer verilebileceği gibi birden fazla teminatın uygulanmasına da yer verilebiliyor.


Peki bu uygulamalardan biri olan kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir? Teminat mektubu ne işe yarar?


Teminat mektubu; nşaat firmasının inşaat projesini yerine getirememesi halinde belirli bir tutarın bir banka tarafından kayıtsız şartsız ödeneceğinin taahhüt edilmesi olarak ifade ediliyor.


Teminat hakkındaki bilgilere sözleşmede de yer veriliyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat maddesi örneği şu şekilde:


"Garantiler:

MÜTEAHHİT güvence bedeli olarak ARSA SAHİPLERİnin talebiyle 2.000.000TL (ikimilyonTL) nakte çevrilemez  süreli banka teminat mektubunu verecektir. 


Teminat Mektubu ilgili tüm bağımsız bölüm maliklerinin MÜTEAHHİT ile İnşaat sözleşmesi yapmaları ve gerekli vekaletnameleri vermeleri neticesinde tayin edilen kişi veya kişilere ruhsat alınmadan önce teslim edilecektir."


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme tazminatı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön